Institutionen för medicinska vetenskaper

Läkares etiska val i vardagen – så hanteras svåra beslut i vården

Kaja Heidenreich.

I sin yrkesroll ställs en läkare dagligen inför olika etiska dilemman. Kaja Heidenreich lyfter i sin doktorsavhandling fram hur läkare resonerar kring frågor om vad som är rätt, gott eller önskvärt i mötet med patienter. Resultatet visar att moraliska resonemang utgör en viktig del av läkares vård av patienter i vardagen.

Forskningen, som fokuserar på etik i vården, visar hur läkare balanserar värdekonflikter, när till exempel olika behov och hänsyn måste vägas mot varandra. Den beskriver också hur läkare hanterar sitt moraliska ansvar och hur resonerande kan öka förståelsen av komplexa situationer i vården.

– Det mest intressanta är att mötet med patienten inte bara är kärnan i vården, utan också en central del av läkarnas moraliska resonemang, säger Kaja Heidenreich, överläkare i internmedicin och kardiologi på Medicinkliniken vid Karlskoga lasarett och doktorand vid Örebro universitet.

– Mina studier visar också att möten mellan läkare spelar en avgörande roll för att hantera kritiska situationer och svåra avvägningar.

Hon poängterar att hon inte tror att etiken skiljer sig åt mellan olika yrkesprofessioner. Vårdpersonal vill främja patienternas hälsa, men gör det inte alltid från samma perspektiv.

– Det kan även vara så att patienten vill en sak och vårdgivaren vill något annat. Då gäller det att både lyssnar in patienten och att lyssna in varandra mellan professioner. En sjukgymnast ser något annat än en läkare. Det är en styrka och nödvändighet. Alla kompetenser behövs. Det kräver att vi verkligen lyssnar in varandra, förklarar hon.

Samarbete hjälper läkare med etiska dilemman

Ett överraskande resultat är hur stor betydelse det dagliga samarbetet mellan läkare har för att lösa etiska dilemman. Det är i dialogen med kollegor som många läkare hittar stöd för att navigera de svåraste besluten – och i mötet med patienten som deras moraliska ansvar prövas på riktigt.

Forskningen bidrar med värdefull kunskap om hur man kan förstå etik som en del av läkarnas vardagliga praktik. Genom att synliggöra dessa resonemang skapas möjligheter att förbättra både patientvården och läkarnas arbetsmiljö.

– För mig har det roligaste varit att få ta del av läkarnas berättelser och tankar kring sin vardag. Vården är en komplex och mångfacetterad värld, och att försöka förstå den är otroligt givande, säger Kaja Heidenreich.

Forskningens insikter öppnar dörrar för en djupare diskussion om hur den kan stärka etiken i vården – inte bara för patienternas skull, utan också för att ge vårdpersonalen de bästa förutsättningarna att göra sitt arbete.

Text: Örebro region län
Foto: Håkan Risberg, Örebro region län