Nyheter - Medicinska vetenskaper
-
Örebro universitet ställer in årets akademiska högtid
Årets akademiska högtid vid Örebro universitet ställs in. Den skulle ha genomförts den 7–8 februari. – Örebro är en stad i sorg. Vi ställer nu in vår akademiska högtid med anledning av den värsta skjutningen i Sveriges historia, säger rektor Johan...
-
Ny forskning om opioider efter överviktsoperation: ”Överraskande”
Patienter som genomgår en gastric bypass-operation använder morfinliknande läkemedel i högre utsträckning, både före men framför allt efter ingreppet. Det visar forskaren och apotekaren Stefan Wallén i sin avhandling.
-
Nytt läkemedel mot sepsis – utan ökad risk för blödningar
Örebroforskare har testat ett nytt läkemedel mot sepsis. Resultaten visar att det kan skydda mot blodproppar utan att öka risken för blödningar. Nyckeln är Apta-1, en avancerad RNA-molekyl. – Detta är en lovande läkemedelsmekanism för framtida...
-
Ny forskning förbättrar behandlingen av korsbett hos barn
Hur kan barn få en skonsam och mer effektiv behandling för korsbett? Forskaren Stina Hansson har jämfört två olika typer av tandställningar i sin avhandling. Resultaten ger insikter som kan förändra hur tandvården möter denna vanliga utmaning.
-
Risk för hjärtinfarkt hälften så stor efter kirurgi jämfört med medicin vid obesitas och typ 2-diabetes
Risken för hjärtinfarkt var hälften så stor efter kirurgi som vid behandling med medicin, Det visar studier av Erik Stenberg , där han som jämfört kirurgi med läkemedel för patienter med obesitas och typ 2-diabetes.
-
Stort internationellt forskningsprojekt för att förebygga Crohns sjukdom
Ett nytt internationellt EU-projekt har fått 38 miljoner euro för att undersöka Crohns sjukdom. Målet är att den obotliga sjukdomen ska förebyggas med hjälp av biomarkörer. – Biomarkörerna har verkligen potential att revolutionera behandlingen och...
-
DN Debatt: "Vår behandling kan rädda liv – men kanske får vi aldrig veta"
För tolv år sedan kom ett potentiellt genombrott i behandlingen av schizofreni, i form av medicin för ms-sjuka. En pilotstudie banade väg för en större studie – men det svåra är att hitta patienter.
-
Forskning i Örebro bidrar till kunskap om kvinnors hälsa i Moçambique
Sexuellt överförbar smitta är ett stort hot mot kvinnors hälsa i Moçambique. Nu visar forskning knuten till Örebro universitet på sätt att förbättra diagnoser och vård. Alice Manjate och Lucília Trindade Lovane Matias har nyligen disputerat.
-
Läkares etiska val i vardagen – så hanteras svåra beslut i vården
I sin yrkesroll ställs en läkare dagligen inför olika etiska dilemman. Kaja Heidenreich lyfter i sin doktorsavhandling fram hur läkare resonerar kring frågor om vad som är rätt, gott eller önskvärt i mötet med patienter. Resultatet visar att moraliska...
-
14 miljoner till ny forskningsmiljö – ska förbättra ungas psykiska hälsa
Forskare inom medicin och AI ska starta en ny forskningsmiljö för registerbaserad forskning –med målet att förbättra ungas psykiska hälsa. Projektet har beviljats 14 miljoner kronor från Vetenskapsrådet.