VISA: Våld I nära relationer och Socialtjänstens (Anpassade) Arbete
Om projektet
Projektuppgifter
Projektstatus
Pågående 2022 - 2025
Kontaktperson
Forskningsämne
Forskningsmiljöer
VISA-projektet syftar till att utveckla kunskap om hur socialtjänstens arbete med våld i nära relation kan anpassas för människor med intellektuella och/eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (IF/NPF). Under 2022 genomfördes projektets första fas: en studie om hur socialarbetare arbetar med problemet idag. Den fann stora skillnader i arbetssätt mellan de som arbetar med funktionshinderfrågor och de som arbetar med våldsutsatta. Utmaningarna låg främst på en organisatorisk nivå, kring den dubbla kompetensen och samverkan.
Nu pågår projektets andra fas som undersöker samverkan mellan socialarbetare inom funktionshinder och inom våldsstödet i linje med önskemål som framkommit av socialarbetare i fas ett. Frågeställningen är vad som underlättar och försvårar samverkan mellan socialarbetare inom funktionshinder- respektive våldsområdet, avseende våld i nära relation mot brukare med IF/NPF- problematik.
Under våren 2024 studerades samverkan mellan funktionshinder- och våldsområdet. Under workshops i olika kommuner i Sverige prövades ett samverkansmöte med hjälp av manualen Risksam och möjligheter för samverkan diskuterades i en efterföljande gruppintervju. Genom att samverka kan insatser anpassas till brukare med IF/NPF som har utsatts för våld i nära relation, då kompetensen från vardera områdena kan kombineras. En studie av samverkansmötet fann några problem för att lyckas i ett samverkansmöte: en hierarki baserad på våldskunskap och gruppering baserat på de som arbetade med funktionshinder eller med våld förhöll sig separerade till varandra. Detta var relaterat till att funktionshinder-perspektivet saknades i diskussioner och beslut.
Under 2025 studeras de gruppintervjuer som hölls under workshops för att förstå mer om möjligheter och hinder för att samverka för stöd till våldsutsatta brukare med IF/NPF-problematik.