Främjande av välbefinnande med vårdmiljö och teknik (WellCET)
Om gruppen
Gruppuppgifter
WellCET:s forskargrupp är en tvärvetenskaplig forskargrupp med ändamål att öka välbefinnande, så som rörlighet och självständighet, bland marginaliserade grupper och personer med fysiska eller psykiska sjukdomar.
De övergripande forskningsmålen är att (i) belysa och förstå den process som påverkar fysiskt, mentalt och socialt välbefinnande; (ii) utveckla nya metoder för att främja välbefinnande genom skapande av hållbara miljöer; och (iii) utnyttja befintliga hjälpmedel och teknik för att främja inkludering och tillgänglighet.
Vi använder olika forskningsmetoder för att förstå komplexiteten i nuvarande insatser och processer, för att främja välbefinnande hos personer som är marginaliserade och har funktionsnedsättning. Vi undersöker hur personer fattar beslut och utvecklar färdigheter med hjälp av avancerad teknik såsom ögonspårning. Vi utvecklar nya tillvägagångssätt för att förbättra välbefinnande genom teknik och anpassade miljöer.
Med bas i Örebro samarbetar våra forskare med olika kommuner och regioner i Sverige. Dessutom samarbetar vi nationellt med Linköpings universitet och internationellt med Harvard Medical School, University of Cambridge och Kobe Gakuin University i Japan. Våra studier förväntas resultera i viktiga insikter för forskarsamhället och organisationer som arbetar för att förbättra välbefinnande i samhället och minska den globala ojämlikheten.
I forskargruppen ingår även Katarina Baudin, Linköpings universitet.
Den 19:e mars intervjuades Helen Lindner av Sveriges Radio P4 om ögonstyrningsteknik, lyssna på inslaget här.
Forskningsprojekt
Pågående projekt
- Användning av ögonstyrningsteknik hos personer med flerfunktionsnedsättning
- Att tänka nytt om miljöer i demensboenden - bana väg för en jämlik vård (REDem)
- Effekter av kognitiva hjälpmedel för personer med kognitiva funktionsnedsättningar - en longitudinell studie
- Främjande av dansrörelser med välfärdsteknik
- Utveckling av ett automatiskt kognitivt screeningtest baserat på ögonstyrning
- Visuohaptisk förmåga hos barn med tidig synnedsättning på grund av medfödd hjärnskada
- Åldersvänliga städer och samhällen - kulturell anpassning, validering och prövning av enkäten AFCCQ