Institutionen för Humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap

Är Sverige säkert nu?

Motiv

Utifrån den frågan resonerar ett 20-tal forskare om svensk säkerhetspolitik och om Natomedlemskapet i en nyutkommen antologi med titeln Är Sverige säkert nu? Perspektiv på Nato och svensk säkerhetspolitik (Carlssons). En av de medverkande forskarna är Maria Jansson, professor i genusvetenskap vid Örebro universitet.

-          Tanken med boken är att göra frågorna om säkerhetspolitik och Natomedlemskapet lite mer komplicerade. Vi lyfter frågor och perspektiv som vi tycker saknades i debatten som fördes inför Sveriges inträde i Nato, säger hon.

Antologin ställer frågor om vad säkerhet och osäkerhet är och vem eller vilka det är som säkerhetspolitiken ska värna. Andra frågor som tas upp handlar om hur säkerhetspolitik debatteras på ett demokratiskt sätt, vem som får lov att prata om säkerhetspolitik och vilka röster som hörs. Maria Jansson skriver tillsammans med Maria Wendt och Cecilia Åse om hur hänvisningar till heterosexualitet och familj i den säkerhetspolitiska debatten rättfärdigar en viss syn på säkerhet och gör andra förståelser av säkerhet omöjliga att diskutera.

-          Efter Rysslands invasion av Ukraina följde jag och mina kollegor vid Stockholms universitet medierapporteringen och slogs av hur både rapporteringen och senare debatten om Natomedlemskap färgades av idéer om manlighet och beskydd. Dessutom framställdes jämställdhet som ett problem, eftersom den jämställda mannen inte var manlig nog att försvara landet vid fara. Den säkerhet som frammanas med hjälp av bilder av en manlig beskyddare handlar i främst om militär säkerhet och att försvara gränserna. Det handlar mindre om människors säkerhet i vardagen, miljöfrågor och sjukdomar.

Kapitlen i boken tar också upp frågor om kärnvapen, om vilka konsekvenser Natofördraget kan få för Sverige samt hur djur, natur och försvarets miljöuppdrag kommer i skymundan när militärstrategiska överväganden blir dominanta.

I samband med att boken gavs ut den 31 oktober skrev antologins redaktör, Linus Hagström, en debattartikel i DN. Du kan läsa den här: https://www.dn.se/debatt/kalla-inte-natokritiker-for-putinkramare/