Handelshögskolan vid Örebro universitet

AI minskar stress i arbete med många eller nya arbetsuppgifter

Magnus Lodefalk i Novahuset

AI minskar stressen för anställda med många arbetsuppgifter. Samma stressminskning gäller för anställda med nya arbetsuppgifter. Det visar en ny studie vid Örebro universitet och Ratio.
– Det finns en uppfattning om att AI leder till ökade krav och snabbare arbetstakt, som kan öka stressen. Här finner vi det omvända, åtminstone för en grupp anställda, säger Magnus Lodefalk, forskare i nationalekonomi.

Underlaget till studien är ett representativt urval av yrkesverksamma i Tyskland, som innefattade kön, ålder och olika yrken.

Magnus Lodefalk och hans danske forskarkollega Michael Koch fann att anställda som är mer exponerade för AI i mindre utsträckning rapporterar att deras stressnivå har ökat. AI som hjälp i jobbet skulle alltså kunna vara ett sätt att minska stressen.

– Kopplingen mellan minskad stress finns hos anställda som utför nya typer av uppgifter på jobbet - och om de utför många arbetsuppgifter.

Minskningen av stress kan bero på att AI kan automatisera vissa uppgifter. AI kan också hjälpa de anställda att utföra andra uppgifter snabbare och bättre, säger Magnus Lodefalk.

Han kan inte fastslå någon direkt orsak till att AI kan minska stressen vid nya arbetsuppgifter:

– Tidigare forskning pekar på att tekniken kan automatisera vissa uppgifter och ge upphov till nya mer komplexa uppgifter. Kanske är det så att arbetet därmed upplevs som mer meningsfullt och stimulerande.

Kan resultatet av studien ge praktisk vägledning?

– Resultaten ligger väl i linje med det allmänna rådet: lär dig om och anamma tekniken där så är lämpligt.

Studien gjordes innan det stora genombrottet med generativ AI, som till exempel ChatGPT

– Det är möjligt att resultaten står sig, eftersom generativ AI kan vara ett verktyg som gör att jobbet blir mer stimulerande och att enklare uppgifter kan automatiseras. Förmodligen spelar typ av yrke en roll för hur man påverkas. Har du ett mindre komplext och mer enahanda arbete kan det finnas risk för ökad snarare än minskad stress, vilket viss tidigare forskning tyder på, säger Magnus Lodefalk.

Vad är nästa steg i forskningen på detta område?

– Vi hoppas kunna göra om och fördjupa studien när vi har fått mer aktuella data där generativ AI har hunnit få genomslag.

Text: Maria Elisson