Institutionen för hälsovetenskaper

Julsmaker, forskning, hållbar mat och dryck i fokus på Mat och hälsas minijulmässa

Hur kan man bäst kombinera mat och dryck på julbordet? Och hur ska man tänka för att äta hälsosamt under julhelgen? Det var några av frågorna som diskuterades under Mat och hälsas minijulmässa på Örebro universitet.
– Matens effekt på vår hälsa är otroligt stor, säger Robert Brummer, vicerektor för Mat och hälsa.

Julmässa.

Entréhusets foajé förvandlades till julmässa.

Samverkansplattformen Mat och hälsa förvandlade i tisdags Entréhusets foajé till en minijulmässa, där besökarna bland annat fick möta experter på smakkombinationer och forskare inom mat och hälsa.

– Matens effekt på vår hälsa är otroligt stor, därför är det viktigt att vi når ut i samhället och sprider nytta. I dagens samhälle tror jag vi fokuserar lite för mycket på läkemedel och den kurativa vården, och glömmer det här andra perspektivet, säger Robert Brummer, professor och vicerektor för Mat och hälsa vid Örebro universitet.

Du pratar bland annat om probiotika i dag?

– Ja, det är ett exempel på hur man genom maghälsa också kan påverka mental hälsa. Att magen och hjärnan hänger ihop vet många, men att kosttillskott också kan påverka hjärnan är inte så känt, så den forskningen är väldigt intressant, säger Robert Brummer.

Robert Brummer.

Robert Brummer.

Med på mässan fanns även studenter som utbildar sig inom mat och dryck genom programmen Kulinarisk kock och måltidskreatör, Sommelier och måltidskreatör på campus Grythyttan samt Hållbara livsmedelssystem på campus Örebro. De serverade varm glögg och berättade om sina utbildningar.

Studenter.

Studenterna Johan Gullberg, Gabriel Elia och Miriam Westerberg.

– Det är kul att vara här och nätverka. För mig är det också intressant att se vad det forskas om, det kan ge lite inspiration till när jag är klar med min utbildning och kanske själv vill börja forska, säger Johan Gullberg, som läser programmet Hållbara livsmedelssystem.

Eva Sjögren, måltidschef på Laxå kommun, var en av besökarna. Hon berättar att Laxå började samverka med Örebro universitet när forskaren Johanna Björklund genomförde ett projekt om skolmåltider på Finnerödja skola. Sedan dess har kontakten mellan kommunen och Örebro universitet fortsatt.

– Jag har börjat gå på Food & Health@ORU-seminarierna, de är jättebra så jag försöker att aldrig missa dem. För mig är det jätteviktigt att ha kontakt med akademin. När jag jobbar med mat i skola, förskola och äldreomsorg måste jag hänga med i nya rön och det som händer. Jag tycker att det är jätteroligt att Örebro universitet satsar så mycket på forskning om mat, livsmedel och klimat i dag, säger Eva Sjögren.

1/6

En annan besökare var Charlotta Englund (C), som är regionråd och ordförande för den regionala tillväxtnämnden på Region Örebro län.

– Vi är med och stöttar Samverkansplattformen Mat och hälsa, så jag kände att jag ville vara med här i dag. Frågor om mat och hälsa är av betydelse för alla och därför är det viktigt att hitta olika sätt att nå ut med den kunskap som finns. Jag tycker att det är jätteroligt att det är så många här, väldigt positivt att folk tar sig tid och kommer hit och lyssnar, säger Charlotta Englund.

Text: Jesper Eriksson
Foto: Jesper Eriksson