Institutionen för hälsovetenskaper

Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien: ”Vår syn på hur världen kan se ut har breddats”

1/8

Jennifer Olsson och Elias Pihlström går Sjuksköterskeprogrammet vid Örebro universitet och skriver C-uppsats i Brasilien tack vare stipendium från Minor Field Studies, MFS.
– Det är en fantastisk chans att få leva i ett annat land och samtidigt lära sig hur mycket som helst.

Hur kom det sig att ni sökte er till just São Paulo, Brasilien?

– Vi bestämde oss först för att söka MFS, innan vi hade funderat på Brasilien. Vi ville båda till Sydamerika för att skriva arbetet och att vi hamnade här är mycket tack vare att vi via en professor på Örebro universitet fick kontakt med en professor här, Paula Nogueira, som sedan blev vår kontaktperson och välkomnade oss med öppna armar. Professor Paula är fantastisk och har hjälpt oss under hela vår vistelse. 

Vad gör ni där?

– Vi är här för att skriva vår C-uppsats inom Sjuksköterskeprogrammet. Uppsatsen handlar om misstag i läkemedelshantering och administrering som tyvärr är vanligt förekommande här i Brasilien. Vi valde att fokusera på sjuksköterskeutbildningens roll i problemet och hur den ser ut här. Vi har gjort projektet med sjuksköterskestudenter här i São Paulo och med hjälp av vår kontaktperson Paula som är professor på University of São Paulo, USP.

Hur har ni det?

– Toppen! Vi båda tycker det är skönt att vara bland palmerna, slippa kylan och mörkret hemma, även om det är lite tråkigt att missa den svenska julstämningen. Det är fantastiskt att få utforska den brasilianska kulturen, maten och allt detta vackra land har att erbjuda, så det går ingen nöd på oss!

Vad är mest annorlunda och utmanande?

– Brasilien har en annan kultur kring tid jämfört med Sverige, vilket har varit lite svårt att anpassa sig till. Den akademiska kvarten här är snarare en timme. Vi har varit med på en kurs på universitetet som är schemalagd klockan 14, men lektionen börjar ofta runt 15 i stället för att varken elever eller lärare är på plats. Det tog lite tid att vänja sig vid tiden, nu uppskattar vi det nästan mer än hur strikta med tid vi är hemma i Sverige. 

– En annan utmaning är språket. Majoriteten av befolkningen pratar enbart portugisiska. Det är svårt att göra sig förstådd när man inte behärskar språket och mycket av kommunikationen går genom Google translate. Man blir överraskad när någon kan lite engelska och det går att göra sig förstådd. 

– Det roligaste har nog varit att lära känna andra studenter här och att bara uppleva staden. São Paulo är en enorm stad med en befolkning större än hela Sverige, så det är ingen brist på saker att se och göra. 

Vad kommer ni att ta med er hem från den här upplevelsen?

– Vi har lärt oss massor om hur vardagen och även sjuksköterskeyrket kan se ut här i São Paulo. Vi har behövt anpassa oss till livet här och på så sätt har vår interkulturella kunskapsbas och syn på hur världen kan se ut breddats. Man lär sig uppskatta saker hemma samtidigt som man också upptäcker saker man gärna vill förändra med hur man lever hemma. 

– Det vi kommer minnas bäst är nog människorna vi lärt känna och hur öppna och trevliga folket är generellt. 

Vad har ni för tips till andra som funderar på att studera eller skriva uppsats utomlands?

– Gör det! Det kan kännas stort och överväldigande att påbörja processen med ansökan, men det är väl värt tiden och jobbet. Kontakta någon på internationella kontoret och ta reda på vad som behöver göras, det är mindre jobb än man tror när man väl kommer i gång. Det är en fantastisk chans att få leva i ett annat land och lära sig hur mycket som helst samtidigt. Plus att med stipendiet och CSN känns det som att man reser “gratis” jämfört med om man ska ta ledigt från jobb och överleva på sparade pengar senare i livet. 

Vad har ni för framtidsplaner?

– Vi tar examen i juni 2025. Vi har båda som framtidsplan att jobba som sjuksköterska utomlands. Till exempel på sjukhus, inom digital rådgivning eller för välgörenhetsorganisationer som Röda Korset och Läkare utan gränser vore både spännande och väldigt givande! 

Minor Field Studies är ett Sida-finansierat stipendium som ger dig möjlighet att åka till ett låg- eller medelinkomstland för att göra en fältstudie. 

Läs om Minor Field Studies och andra internationella möjligheter vid Örebro universitet.

Läs mer om Sjuksköterskeprogrammet vid Örebro universitet.

Text: Anna Lorentzon
Foto: Jennifer Olsson och Elias Pihlström