Institutionen för hälsovetenskaper

Alexandra Ullsten prisad för sina insatser inom svensk musikterapi

Alexandra Ullsten mottar priset årets musikboj.

Foto: Kalle Sund. Från vänster i bild: Lena Uggla, ordförande i prisjuryn, Martin Stenmarck, konferencier, Alexandra Ullsten, pristagare, och H.K.H. Prins Carl Philip.

I närvaro av H.K.H. Prins Carl Philip tilldelades musikterapeut Alexandra Ullsten priset Årets MusikBoj under en ceremoni på Kungliga Musikhögskolan den 11 november. Priset Årets MusikBoj är instiftat för att öka kännedom om musikterapi och yrket musikterapeut. Det delas årligen ut av Stiftelsen MusikBojen till en person som varit betydande för musikterapi i Sverige.

Musik- och bildterapeut Alexandra Ullsten är barnsmärtforskare vid Örebro universitet och anställd på Rehabiliteringen specialistvård och Centrum för Klinisk Forskning i Region Värmland. Hon fick priset för sitt målmedvetna musikterapeutiska pionjärarbete inom neonatalvården i Sverige och Norden.

- Min drivkraft som kliniker och forskare inom musikterapi och barns smärta är att hjälpa barn till ett liv utan smärta och att stötta föräldrar att tidigt använda sången och musiken för att hjälpa sitt barn genom svåra vårdprocedurer, för att förebygga exempelvis stickrädsla och minska barnens lidande på kort och lång sikt, säger en glad och hedrad Alexandra.

Priset består av en gyllene statyett och en prissumma på 25 000 kr. Motiveringen lyder bland annat: ”Målmedvetet och med lyhördhet för vårdens behov har årets MusikBoj genom kliniskt arbete breddat och fördjupat sin kunskap om svårt sjuka barn och deras föräldrar. Med starkt stöd av medicinskt team och ledning har Årets MusikBoj implementerat musikterapi inom neonatalvård i Region Värmland. Årets MusikBoj är både i tal och skrift genomtänkt, tydlig och mycket välformulerad om musikterapi inför kollegor och omvärlden”. Hela motiveringen går att läsa här.

Stiftelsen MusikBojen finansierar genom bidrag och gåvor från stiftelser, Region Stockholm, företag och privatpersoner, musikterapi för barn och unga i tidsbegränsade projekt på barnsjukhus, barnhabiliteringar, neonatalavdelningar, barn- och ungdomspsykiatri (BUP), asylboenden och flera andra verksamheter runtom i Sverige.