Institutionen för hälsovetenskaper

Gabriella och Karin om att vara förenad lektor: ”Det bästa av tre världar”

Foto av de förenade lektorerna utanför Prismahuset.

Från vänster Karin Hugelius och Gabriella Lillsunde-Larsson. Foto: Maria Elisson.

Det bästa av tre världar. Eller att stå på tre ben. För Gabriella Lillsunde-Larsson och Karin Hugelius kombinerar anställning som förenad lektor det bästa i yrkeslivet - och gör att de slipper välja bort någon favorit.

Kort om...

Gabriella Lillsunde-Larsson

Biomedicinsk analytiker, disputerade 2015, docent i biomedicin. Forskar om cancer, har och har haft en lång rad uppdrag på Örebro universitet, bland annat som programansvarig. Arbetar med utbildning inom Region Örebro län.

Karin Hugelius

Specialistsjuksköterska i anestesi- och ambulanssjukvård, disputerade 2017. Forskar om katastrofmedicin och ambulanssjukvård och arbetar kliniskt på ambulansen i Region Örebro län.

 

– Egentligen är jag gladast när jag får stå i labbet. Forskningen och undervisningen i labbet är jätteviktig för mig och ett tungt skäl till att jag valt att jobba så här, säger Gabriella Lillsunde-Larsson, docent i biomedicin som undervisar i molekylärdiagnostik, bland annat på Biomedicinska analytikerprogrammet.

Gabriella har ett av sina tre ben på Universitetssjukhuset, USÖ, precis som ambulanssjuksköterskan Karin Hugelius. Karin undervisade som doktorand, och undervisning är nu en del av hennes tjänst som förenad lektor.

– Det ger ökad trovärdighet i undervisningen när jag kan knyta ihop forskning med min kliniska vardag. Dessutom är det så roligt att möta studenter som i mitt fall kommer från hela landet, att få ifrågasätta sina egna sanningar och inse att det inte finns ett sätt, säger hon.

Karin kan använda forskning i sin undervisning – och i sitt kliniska jobb:

– Jag kunde vara motor till exempel när vi utifrån evidens uppdaterade stöd till personalen vid svåra händelser, säger hon.

För Gabriella utgör forskning, undervisning och arbete på kliniken förutsättningen för henne att vara en brygga.

– Studenterna har nytta av att jag finns i yrkeslivet och jag kan se till att de har goda förutsättningar när de börjar jobba, säger hon.

Ett annat konkret exempel på hur hon med sin dubbla roll kan lösa problem när det saknas föreläsare på universitet. Gabriella kan med sin kunskap hitta rätt person på USÖ.

Men är det inte slitsamt och förvirrande att kombinera tre uppdrag?

– För mig är det en frihet som jag uppskattar. Men upplägget bygger på att jag kan styra min arbetstid - och att jag har det förtroendet, säger Gabriella.

Båda hon och Karin har varit med att forma anställningarna som förenad lektor, visa av sina tidigare erfarenheter med att ha flera arbetsgivare.

– Inför uppdraget som förenad lektor ställde vi många frågor och fick det bästa av tre världar, säger hon.

För Karin är förtjänsten med en förenad anställning att saker som kan bli väldigt röriga med flera arbetsgivare, som lön, sjukskrivningar, rehab-ansvar, semester och villkor för pension, alla reddes ut mellan regionen och universitetet, så att det nu fungerar bra.

Båda gillar att kombinationen av uppdrag och för Gabriella är forskningen viktig. De förenade lektorerna ska också meritera sig vetenskapligt.

Vem ska söka?

– Grunden är att vilja kombinera undervisning, forskning och klinik. Idag är tjänsterna personligt utformade och jag vet att det finns disputerade sjuksköterskor som vill fortsätta arbeta kliniskt, forska och undervisa, säger Karin.

Gabriella lyfter simultankapaciteten:

– Du måste tycka att det roligt att vara i olika sammanhang, ta plats och bidra utifrån olika roller. Och gilla undervisning – det är så roligt att följa studenternas utveckling.

Text: Maria Elisson