Skolklasser lånade Örebroforskare: "Engagemanget var stort"

Kriminologen Maria Camacho Doyle mötte elever digitalt för att prata om sin forskning om brott.
Maria Camacho Doyle forskar om brott, John Brauer om arbetslöshet – två ämnen som väckte stort engagemang i klassrum runt om i landet när de deltog i satsningen ”Låna en forskare”.
– Det har varit så kul att prata om min forskning med både unga och vuxna, säger Maria Camacho Doyle.
Låna en forskare är ett enkelt sätt för skolor, ideella föreningar och arbetsplatser att komma i kontakt med forskare – på plats eller digitalt. Forskarna berättar om sitt ämne och hur det är att arbeta som forskare.
Konceptet har länge varit en del av ForskarFredag, men drivs nu som ett eget projekt på nationell nivå.
Är du forskare och intresserad av att bli utlånad? Anmäl ditt intresse för att vara med den 22– 25 september 2025. (Anmälan är inte bindande.)
Under förra veckan gjorde Maria Camacho Doyle flera digitala skolbesök runt om i Sverige för att berätta om sin forskning om brott och hur de kan förebyggas. Hon är kriminolog vid Örebro universitet och hennes ämne väckte både nyfikenhet och stort engagemang i klassrummen.
– Många tycker att det är ett spännande område jag arbetar med. Jag har fått ett väldigt positivt bemötande, och eleverna var nyfikna på allt från hur man kan förhindra nyrekrytering till kriminella gäng till hur mycket en forskare tjänar, säger Maria Camacho Doyle.
Hon genomförde alla sina besök digitalt och upplevde att formatet fungerade väl.
– Jag var lite orolig för om det skulle gå att inspirera genom en skärm. Men det överträffade mina förväntningar, säger hon.

”Vi forskare kan bli bättre på att kommunicera vår forskning”
John Brauer gjorde ett digitalt besök i en folkhögskoleklass med studieförberedande inriktning. Ämnet arbetslöshet väckte stort intresse – inte minst eftersom många av deltagarna hade egna erfarenheter av att stå utanför arbetsmarknaden.
– Många delade med sig av egna erfarenheter och bidrog verkligen till samtalet. Det är roligt att nå ut till grupper som inte är forskarkollegor eller studenter. Vi forskare kan bli bättre på det, säger John Brauer.
Peter Ragnarsson, lärare på Bona folkhögskola, är en av lärarna som bokade John Brauers föreläsning.
– Det betyder mycket för deltagarna att möta en forskare som John, som tydligt förklarar hur forskningen går till och vad resultaten visar. Många av våra deltagare har egen erfarenhet av arbetslöshet och är därför nyfikna på forskningen kring det. Deras erfarenheter kan också ge en förståelse för var problemen finns när det gäller att matcha behov med efterfrågan, säger han.

Vad skulle ni säga till en kollega som funderar på att delta i Låna en forskare?
– Jag tycker att det är väldigt viktigt att man som forskare försöker nå ut och sprida sin forskning till olika målgrupper, både unga och äldre. Det här är ett sätt att visa att forskning kan handla om många olika saker, och kanske inspirera någon att själv vilja forska, säger Maria Camacho Doyle.
– Jag kan rekommendera det. Det är kul att få inblick i vad andra personer tycker är viktigt och intressant inom ens eget forskningsområde, säger John Brauer.
Text: Jasenka Dobric
Foto: Pernilla Berglund, Peter Ragnarsson