Visa-projektets 2a studie: samverkan
Personer med intellektuella och/eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar löper särskild risk att utsättas för våld i sina nära relationer. Idag har socialarbetare flera utmaningar att möta dessa våldsutsatta personers behov av stöd och skydd då arbetet inte har utformats för personer med funktionshinder. Den här studien syftar till att ta fram kunskap om underlättande faktorer för samverkan mellan funktionshinderstödet och stödet till våldsutsatta.
Vi söker 1-2 personal inom vardera område (handläggning och utförande inom funktionshinderstöd och stöd till våldsutsatta) för att delta i en workshop. Den består av tre delar:
1. En introduktion av manualen RISKSAM, som kopplar ihop riskbedömning och -hantering.
Denna manual har utvecklats för bedömning och hantering av risker för våld i nära relation och visat mycket goda resultat. Den kan bidra med nya perspektiv/verktyg i arbetet med våldsutsatta personer med kognitiva funktionsnedsättningar.
2. En gruppdiskussion kring ett fiktivt fall.
Tillsammans med andra deltagare kommer ett fiktivt fall diskuteras. Varje deltagares unika erfarenhet och kunskap är en stor tillgång här och ytterst värdefull i denna del.
3. En uppföljande gruppintervju de tidigare momenten.
Vi avslutar med att prata igenom de tidigare delarna: vad vi kanske lärt oss tillsammans, hur manualen fungerade och vad som är viktigt i samverkan kring frågan.
Förutom att deltagandet bidrar till forskning, tror vi att workshopen kan gynna professionell utveckling genom att:
- Få en introduktion av RISKSAM, hur riskbedömning och hantering kan hänga ihop.
- Reflektera kring risk för våldsutsatthet, när någon har funktionshinderrelaterade stödinsatser.
- Skapa nya kontakter i din kommun.
- Öppna dörrar för samverkan kring riktiga fall av våldsutsatta med funktionsnedsättning för framtiden.
Om du vill veta mer om studien och/eller medverka i en workshop, kontakta oss här:
Filippa.klint@oru.se