Institutionen för beteende-, social- och rättsvetenskap

Föreläsningsserie

Inbjudan till föreläsningar vårterminen 2024

Handledare och studerande på verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom Socionomprogrammet samt arbetsplatser som slutit PUtC-avtal med Socialt arbete vid Örebro universitet och arbetsplatser inom Örebro kommun, hälsas varmt välkomna till vårens två föreläsningar via/på Örebro universitet!


“Kriminalitet ur ett utvecklingsperspektiv – när blir det grova våldet ett alternativ?”
Tid: måndag 11 mars kl. 9.15-11.15
Plats: Hörsal L3, Långhuset, Örebro universitet, Örebro universitet (möjlighet till digitalt deltagande finns)
Föreläsare: Louise Frogner

Louise Frogner är lärare och forskare i kriminologi vid Örebro universitet. Hon undervisar bl.a. i kunskapsbaserat brottsförebyggande och risk- och skyddsfaktorer för brott. Hennes forskning fokuserar på utvecklingen av antisocialt beteende från tidig barndom.

Föreläsningen: Föreläsningen ger en övergripande introduktion till utvecklingen av antisocialt beteende i allmänhet och våldsamt beteende i synnerhet med start i tidig barndom, inklusive individuella, sociala och miljömässiga förutsättningar som barn och unga kan ställas inför och som kan påverka risken för att man hamnar i kriminella miljöer och/eller begår olika typer av våldsbrott. Syftet är också att lyfta några aktuella reflektioner kring kriminalpolitiska diskussioner och praktiska förutsättningar i relation till kunskap om utvecklingen av antisocialt beteende. 

“Våld i nära relation-kvinnors och barns rättigheter efter separation”
Tid: torsdag 2 maj kl.9.15-12.00
Plats: Hörsal P1, Prismahuset, Örebro universitet (möjlighet till digitalt deltagande finns)
Föreläsare: Martina Vikander

Martina Vikander är doktorand i socialt arbete, socionom och har en masterexamen i socialt arbete. I avhandlingen fokuserar hon på kvinnor och barn som varit utsatta för våld i nära relationer och hon undervisar om barn- och föräldrarelationer i särskilt utsatta familjer.

Föreläsningen: Föreläsningen handlar om våld i nära relationer och hur socialtjänst samt polis kan hjälpa kvinnor och barn som varit utsatta. Föreläsningen har sin utgångspunkt i kvinnors och barns rättigheter och består av tre delar. Den första delen handlar om mammors erfarenheter av att hantera våld efter separation från förövaren samt de utmaningarna de stött på när de vänt sig till socialtjänst och polis för att få hjälp. I den andra delen presenteras en forskningsöversikt av barns livssituation på skyddade boenden som sedan tolkas utifrån ett barnrättsperspektiv. Den tredje delen handlar om hur barns perspektiv kan inkluderas och beaktas i riskbedömningar och vid planering av insatser vilket också kan öka möjligheten för familjen att tacka ja till de föreslagna insatserna.

Välkommen!

Catarina Cuibe, kursansvarig VFU
Josefine Stensson och Maja Thurfjell, VFU-samordnare

Ange vilka tillfällen vill du delta i
Är du nuvarande VFU-student?

Med min anmälan så godkänner jag att Örebro universitet behandlar mina personuppgifter.