Nytt program möter arbetsmarknadens behov av kunskap om social hållbarhet
Lena Gunnarsson och Dag Balkmar är forskare och lärare vid Örebro universitet.
Till hösten startar Örebro universitet ett nytt program för dig som vill jobba med genus och social hållbarhet – i Sverige eller utomlands.
– Vi har skapat ett unikt program som bygger på Örebro universitets starka forskning inom genusvetenskap, statskunskap och rättsvetenskap, säger Lena Gunnarsson, forskare och lärare vid Örebro universitet.
Genusvetenskap, förvaltning och social hållbarhet är ett treårigt program med genusvetenskap som huvudämne.
Läs om programmet Genusvetenskap, förvaltning och social hållbarhet.
Det nya programmet är treårigt och ger en bred samhällsvetenskaplig kompetens med spetskunskap inom genusvetenskap, likabehandling och social hållbarhet. Du kan till exempel jobba som utredare, analytiker eller projektledare på en kommun eller myndighet, hos en ideell organisation eller på ett företag.
Allt större efterfrågan på arbetsmarknaden
Dag Balkmar och Lena Gunnarsson som båda är forskare i genusvetenskap och lärare vid Örebro universitet, berättar att det nya programmet har skapats i dialog med tänkbara arbetsgivare.
– Efterfrågan på kunskap om genus, social hållbarhet och likabehandling blir allt större, både i Sverige och utomlands. Lagstiftning och internationella överenskommelser som Agenda 2030 gör att alla företag och organisationer behöver jobba med de här frågorna, säger Dag Balkmar.
Bygger på stark forskning
Örebro universitet har stark och internationellt erkänd forskning inom genusvetenskap, vilket sätter sin prägel på det nya programmet.
– Vi har till exempel forskning som handlar om jämställdhetsintegrering och om hur man omsätter policy för social hållbarhet till praktik ute på företag. Det innebär att våra studenter får verktyg att kunna jobba praktiskt med förändringsarbete, säger Lena Gunnarsson.
Unik kombination av genus och offentlig förvaltning
Förutom genusvetenskap innehåller programmet också kurser i statskunskap och rättsvetenskap. Även det starka forskningsmiljöer vid Örebro universitet.
– Den här kombinationen ger en unik kunskap om hur lagstiftning, politik och offentlig förvaltning fungerar, vilket är väldigt eftertraktat på arbetsmarknaden, säger Lena Gunnarsson.
Det finns även möjlighet att göra praktik eller studera utomlands under den valbara terminen.
– Sverige ligger i framkant när det gäller genus och social hållbarhet, vilket gör en sådan här utbildning attraktiv även internationellt. Det gynnar den som är nyfiken på en karriär utomlands, säger Dag Balkmar.
Text och foto: Anna Lorentzon
Därför är genusvetenskap användbart i arbetslivet - intervjuer med yrkesverksamma
-
”Genusvetenskap är värdefullt inom många olika yrken”
Som utvecklingsledare inom folkhälsa jobbar Johanna Ek för social hållbarhet och jämlik hälsa i Örebro län. – För mig är det viktigt att känna att jag bidrar till förändring, säger hon.
-
”Att få saker att hända ger mig energi”
Annette Lyth har jobbat med jämställdhet och mänskliga rättigheter över hela världen i över 20 år. Nu är hon chef för FN:s fältkontor i Kabul. – Kvinnorna här är jättefrustrerade – det finns ett aktivt motstånd mot talibanerna, säger hon.