Institutionen för Humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap

Mellan relation och prostitution: Sugardejting och omförhandlingen av gränsen mellan ekonomi och intimitet

Lena Gunnarsson och Sofia Strids projekt Mellan relation och prostitution: Sugardejting och omförhandlingen av gränsen mellan ekonomi och intimitet inleddes 2019 och beräknas pågå till 2022. I intervjun berättar Lena Gunnarsson om vad de har kommit fram till så här långt samt om hur projektet har mottagits.

Lena Gunnarsson

Lena Gunnarsson

Vad har ni kommit fram till så här långt?
– Vi har genomfört intervjuer med 24 personer med erfarenhet av sugardejting och en enkät bland cirka 100 medlemmar på en sugardejtingsajt, samt analyserat grundläggande data om samtliga medlemmar på denna sajt. Ett viktigt resultat är att sugardejting kan betyda väldigt olika saker för dem som själva menar att det de sysslar med är sugardejting. För en del är sugardejting en synonym till eller eufemism för sexuella tjänster i klassisk bemärkelse, för andra är det något mycket mer allomfattande och ligger mycket mer i en gråzon mellan prostitution och dejting. För vissa ingår inte ens sex. Ersättningen kan ta formen av en regelrätt betalning eller så är det något mer outtalat, spontant och oreglerat. Och vad gäller tjejernas eller kvinnornas motivation till att sugardejta så finns det ett vitt spektrum från att bara göra det för pengarna till att man kan tänka sig att gifta sig med sin sugardaddy.

– En annan sak vi sett är att det finns en stark önskan bland sugardaddys att kvinnorna de träffar inte ska göra det bara för pengarna. De vill ha något som är mer ”på riktigt” än vad de känner att de kan få via en vanlig sexhandelssida. Samtidigt vet de flesta med sig att kvinnan inte skulle göra det om det inte var för ersättningen och att hur mycket hon är försäkrar dem om att hon gillar det på riktigt så kan de inte riktigt veta om det är äkta.

– En viktig slutsats vi kan dra från vår studie så långt är också att även om all sugardejting inte är lika med prostitution så utgör sugardejtingsajter en viktig aktör i expansionen av sex- och intimitetsindustrin och är en inkörsport till prostitution för personer som inte skulle kunna tänka sig att använda mer uttalade sexhandelsforum.

Vad har varit svårast med projektet?
– Det var lite knivigt att rekrytera en sådan här målgrupp så klart men vi använde en rad olika kanaler och hade turen att, intressant nog, ha ett gott samarbete med en stor sugardejtingsajt.

Är det alltid tydligt, för båda parter, att det handlar om en affärsuppgörelse?
– Det ser som sagt väldigt olika ut. Det finns ofta en hel del ambivalens och dubbeltydighet gällande denna fråga i en och samma intervju, som nog också speglar att relationerna ofta de facto befinner sig i ett gränsland mellan affärsuppgörelse och något annat.

Har ni bara fokuserat på äldre man-yngre kvinna eller har ni även tittat på andra konstellationer?
– Från början ville vi studera fenomenet brett, men vi hade svårt att rekrytera deltagare så vi landade i att avgränsa studien till heterosexuell sugardejting mellan en kvinnlig sugarbabe och en sugardaddy. Vi vet att det pågår en del sugardejting bland män som har sex med män så det är ett område framtida forskning borde fokusera på.

Har intresset för projektet varit stort från samhällets sida?
– Jag har aldrig arbetat i ett forskningsprojekt som intresset varit så stort för. Redan innan vi drog i gång projektet intervjuades vi av otaliga medier om det. Vi har också gjort presentationer i olika sammanhang, vi har till exempel varit inbjudna av Länsstyrelser runt om i landet som en del i deras arbete kring prostitution och människohandel, vi har deltagit i Region Stockholms konferenser riktade till elevhälsoteam på gymnasieskolor, och presenterat våra resultat i riksdagen vid den så kallade Genusdialogen . Vidare har vi själva anordnat workshops med deltagare från socialtjänst, Polisen, Jämställdhetsmyndigheten med flera.

Hur har era forskningsresultat tagits emot?
– De flesta tycker att våra forskningsresultat är intressanta och relevanta för dem. Dock kan de resultat som visar att en del sugarbabes tycker det är toppen att sugardejta vara lite svårsmälta för aktörer som är starkt drivna av en vilja att visa på sugardejtings ”fula” sidor. Vi är ju samstämmiga i att sugardejting är problematiskt – vi ser det som ett uttryck för patriarkala strukturer och som en form av exploatering och i vissa fall handlar det om riktigt hemska saker – men det betyder inte att all sugardejting är totalt mörker. Det är viktigt att diskutera och lyfta fram även de erfarenheter som inte är jättehemska men som ändå är problematiska då de normaliserar handel med sex och intimitet.