Institutionen för Humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap

Ny bok om en av Sveriges största Hollywoodstjärnor – som glömts bort

Warner Oland och Marlene Dietrich i Shanghai Express (1932)

Warner Oland och Marlene Dietrich i Shanghai Express (1932)

Han är en av Sveriges genom tiderna största Hollywoodstjärnor – ändå är det få svenskar som vet vem Warner Oland var. Örebroforskaren Kim Khavar Fahlstedt har forskat om skådespelaren i tio år – och ger nu ut den första biografin om en hyllad men motsägelsefull filmstjärna som vi kanske inte vill minnas.

Kim Khavar Fahlstedt. Foto: Appell Förlag

Kim Khavar Fahlstedt. Foto: Appell Förlag

– Vissa stunder omfamnades han som en nationalhjälte – andra gånger avfärdades han som en främling, säger Kim Khavar Fahlstedt, forskare i medie- och kommunikationsvetenskap vid Örebro universitet.
 
Werner Ölund från Bjurholm i Västerbotten blev Warner Oland som 12-åring när hans familj emigrerade till Amerika i slutet av 1800-talet. Hans filmkarriär tog fart i en tid av världskrig, förbudstid och börskrasch.

Märkligt att jag aldrig hört talas om honom 

Första gången Örebroforskaren stötte på Warner Oland var i ett tidningsarkiv i Shanghai, när han forskade om den kinesiska filmindustrins födelse.
 
– Jag tyckte att det var märkligt att jag aldrig hade hört talas om honom, säger Kim Khavar Fahlstedt. 
 
Warner Oland spelade teater i Broadway i New York och ville presentera Strindberg för en amerikansk publik. Men skådespelaren blev berömd i början av 1900-talet som skurken Fu Manchu och som den kinesiske detektiven Charlie Chan.
 
– Ibland framstår Warner Oland nästan som en Forrest Gump-figur med en otrolig förmåga att dyka upp i anslutning till viktiga historiska händelser och personer. Han umgicks med ikoniska Hollywoodkändisar, träffade presidenter och ställde till med storpolitiska kriser.

Signum och förbannelse 

Han blev sinnebilden för hur en asiat skulle se ut på den vita duken och Yellowface, där vita skådespelare gestaltade rasistiska stereotyper av ”orientaler”, utvecklades till skådespelarens signum – och förbannelse.
 
– Warner Oland var full av motsägelser. Han vill bli en seriös teaterskådespelare, men blev istället världsberömd för att spela rasistiska karikatyrer av asiater på film.
 
– Han såg sig själv som väldigt svensk, samtidigt som de flesta skriverier om honom framställde hans ursprung som en gåta. För hur kunde någon som spelade kines på film egentligen härstamma från svenska Västerbotten?
 
Läs mer om Sveriges glömda Hollywoodstjärna av Kim Khavar Fahlstedt på Appell Förlags hemsida

Lyssna på P4 dokumentären Charlie Chan – detektiven som försvann med Kim Khavar Fahlstedt 

Text: Linda Harradine
Foto: Apell förlag