This page in English

Institutionen för Humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap

”Jag har nått min dröm – att studera i Europa och få en utbildning av högsta kvalitet”

Lily Bahati Kampani från Malawi, Ncedo Mncedisi Ndlovu från Zimbabwe och Chihor Ngov från Cambodia.

Lily Bahati Kampani från Malawi, Ncedo Mncedisi Ndlovu från Zimbabwe och Chihor Ngov från Cambodia tar examen idag. Alla tre har finansierat sina studier i Sverige med stipendium från Svenska institutet.

Stöttande lärare, dynamiska lärmiljöer och studiekamrater som utmanar och bidrar till utveckling. Lily Bahati Kampani från Malawi, Chihor Ngov från Kambodja och Ncedo Mncedisi Ndlovu från Zimbabwe är tre av drygt 60 studenter som tar examen från ett internationellt masterprogram vid idag – och de är mycket nöjda med sina studier vid Örebro universitet.

Läs om internationella masterprogram vid Örebro universitet.

Ncedo Mncedisi Ndlovu från Zimbabwe har läst det tvååriga Masterprogrammet i experimentell medicin vid Örebro universitet.

– Jag har haft en fantastisk tid vid Örebro universitet. Jag har lärt känna folk från världens alla hörn lärt mig massor om olika kulturer. Sverige är ett så accepterande land där alla får mötas och ingen diskrimineras, säger hon.

Att studera i Sverige var väldigt annorlunda jämfört med Zimbabwe, berättar Ncedo Mncedisi Ndlovu. Här har hon för första gången kommit i kontakt med peer learning, en pedagogisk modell där studenterna lär sig och uppnår färdigheter och kunskaper tillsammans.

– Jag trodde att den här inlärningsmetoden skulle vara en besvikelse, men det blev tvärtom: Grupparbeten är det jag har uppskattat mest. Jag har fått jobba tillsammans med kunniga personer som utmanat mig, pushat mina gränser och fyllt mina kunskapsluckor på de mest fascinerande sätt. Alla har något bra att bidra med om man lyssnar, säger hon.

Ncedo Mncedisi Ndlovu från Zimbabwe

Ncedo Mncedisi Ndlovu från Zimbabwe.

Ncedo Mncedisi Ndlovu beskriver atmosfären i Örebro som idealisk. En vacker stad med vänliga människor, som alla pratar engelska. Vädret är lite opålitligt, men det kompenseras av den friska luften.

– Jag älskar att alla cyklar, det sparar pengar och ger motion samtidigt. Bilförarna är mycket uppmärksamma och cyklister och fotgängare verkar ha företräde här, vilket är så annorlunda jämfört med mitt land.

Nu ser hon fram emot en flytt till Australien, där hon ska sin doktorandutbildning inom biomedicin.

– Jag känner mig stärkt – stipendiet från Svenska institutet har förändrat mitt liv. Jag tar med mig ny kunskap och kvalifikationer, men också professionella och personliga nätverk som jag har skapat här. De färdigheter jag har lärt mig är fantastiska – jag är biomedicinsk forskare nu. Jag kommer aldrig att vara densamma – och jag ser fram emot framtiden, och att få kombinera min medicinska erfarenhet med forskning, säger Ncedo Mncedisi Ndlovu.

Utvecklande på ett akademiskt och personligt plan

Lily Bahati Kampani kommer från Malawi och har läst ettåriga Masterprogrammet i strategisk kommunikation vid Örebro universitet. Hon tycker att staden Örebro passar henne perfekt, eftersom hon älskar både naturen och livet i en mindre storstad.

– Min tid i Örebro har varit så givande, inte bara akademiskt utan även på ett personligt plan. Jag har vuxit som person genom att lära mig att omfamna och leva i harmoni med olika personligheter och kulturer, som skiljer sig från vad jag är van vid. En annan aspekt av universitetet som jag verkligen uppskattar är hur stöttande den akademiska personalen är och hur alla som arbetar här är mycket tillmötesgående och alltid villiga att hjälpa till, säger hon.

Även Lily Bahati Kampani säger att stipendiet från Svenska institutet har förändrat hennes liv.

– Jag har uppnått min livslånga dröm att studera i Europa och få en utbildning av högsta kvalitet, vilket skulle ha varit en stor ekonomisk börda för mig att göra på egen hand.

Lily Bahati Kampani från Malawi.

Lily Bahati Kampani från Malawi.

Masterutbildningen är ett viktigt steg i karriären. Nu ser hon fram emot att få göra skillnad med sina färdigheter och den kunskap hon har fått vid Örebro universitet.

– Jag planerar att jobba med utvecklingsarbete, där jag vet att jag kan hjälpa de mindre privilegierade och fungera som en mentor för andra kvinnor som strävar efter att nå sina mål. Jag vill påminna dem om att himlen är gränsen, säger hon.

”Underbart och ögonöppnande”

Chihor Ngov, från Kambodja tar även han examen från Masterprogrammet i strategisk kommunikation vid Örebro universitet.  Han beskriver sin tid vid Örebro universitet som fylld av akademiska utmaningar, personlig utveckling och minnesvärda upplevelser.

– Det har varit en berikande upplevelse präglad av akademisk strävan, stöttande fakultetsmedlemmar och en livlig campusmiljö. Att fördjupa mig i en ny kultur som är helt annorlunda än min egen har varit en underbar och ögonöppnande upplevelse. Det roligaste har varit att få smakade på läcker svensk mat, snacks och drycker under olika svenska högtider och firanden, berättar han.

Chihor Ngov tycker att Örebro är en charmig stad, präglad av historia, vackra landskap och natur. Han lyfter fram universitetets dynamiska lärmiljöer som uppmuntrar till samarbeten mellan olika ämnen och kritiskt tänkande. Något som han kommer bära med sig in i framtiden.

– Det handlar om att upptäcka kraften i kritiskt tänkande, kreativitet och samarbete för att lösa verkliga utmaningar. Masterutbildningen har utrustat mig med teoretisk och praktisk kunskap inom olika färdigheter och gjort det möjligt för mig att tänka kritiskt och strategiskt. I slutändan är den viktigaste lärdomen från universitetet inte bara en examen, utan en holistisk utbildning som gör det möjligt för mig att navigera i samhällets komplexitet, säger han.

Chihor Ngov från Kambodja

Chihor Ngov från Kambodja.

Stipendiet från Svenska institutet har öppnat en port till en hel värld av omvälvande upplevelser och djupgående utveckling, enligt Chihor Ngov. Han har lärt sig om nya kulturer, breddat sina perspektiv, fått nya utbildningserfarenheter och skapat kontakter med människor från olika bakgrunder.

– Stipendiet är inte bara en investering i min utbildning utan också i min personliga utveckling. Det gör det möjligt för mig att odla självständighet, motståndskraft och anpassningsförmåga.

Nu planerar han att återvända till Kambodja och satsa på en karriär som innebär att han kan bidra till samhällsförändring, samtidigt som han vill fortsätta utvecklas som person.

– Jag strävar efter att utnyttja den kunskap och de färdigheter som jag har förvärvat under mina studier för att möta utmaningar och bidra positivt till samhället, säger Chihor Ngov.

Text: Anna Lorentzon
Foto: Anna Lorentzon