Institutionen för Humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap

Här övar studenter på krishantering: ”Stressigt men nyttigt att få jobba under tidspress”

Två studenter i samtal.

Sara Khysing och Amanda Helin Larsson jobbar mot en deadline, där de bland annat ska skapa ett underlag till en presskonferens om den pågående krisen.

Tydligt, korrekt – och budskap som är anpassade för varje målgrupp. När krisen slår till är det snabbhet och samarbete som gäller, konstaterar studenterna vid Örebro universitet som deltog i en övning i kriskommunikation.
– Det här känns mer aktuellt än någonsin, säger studenten Sara Khysing.

Något allvarligt har hänt. En kris, som hotar både människor och samhällsfunktioner. Det är utgångspunkten i Folk och Försvars scenario-övning, där studenter får spela rollen som kommunikatörer vid en länsstyrelse och träna på hur det är att kommunicera i en kris.

På kort tid ska de förmedla information till allmänheten och media genom olika kommunikativa insatser. Information som kan betyda skillnaden mellan liv och död.

Tre studenter grupparbetar.

Arvid Axelsson, Ludvig Persson och Marques Taylor diskuterar innehållet i en lista med frågor och svar som allmänheten kan tänkas ha om krisen. Listan ska underlätta för dem som jobbar att ge korrekta och snabba svar på frågor.

– Det har varit stressigt och spännande, säger studenten Arvid Axelsson som arbetar i grupp tillsammans med Marques Taylor och Ludvig Persson.

– Det svåraste är att välja hur mycket man ska berätta och vilka ord man ska använda, eftersom ordvalet kan leda till olika reaktioner, säger Ludvig Persson.

Ludvig Persson

Ludvig Persson tycker att kursen är väldigt intressant och passande, med tanke på det oroliga världsläget.

– Det är en balansgång. På sätt och vis vill man ju skapa en viss panik, samtidigt som det inte får eskalera till upplopp – och ingen får bli skadad. Och hela tiden kommer ny information, vilket ger ett stresspåslag, säger Marques Taylor.

Nyttigt med kunskap om kriskommunikation

Att öva på krishantering och kriskommunikation känns högaktuellt, enligt Ludvig Persson. Sara Khysing, Amanda Inecki och Amanda Helin Larsson som jobbar tillsammans i en annan grupp, håller med.

– Det är mycket som händer i samhället nu, först var det coronapandemin och sedan kriget i Ukraina. Det är kul att få öva och se hur det funkar på riktigt. Vi tycker att det här är stressigt, men i verkligen är det nog ännu stressigare, säger Amanda Helin Larsson.

Sara Khysing

Sara Khysing kan tänka sig att jobba med kriskommunikation inom offentlig förvaltning i framtiden.

– Jag kommer definitivt att ha nytta av grundläggande kunskap om kriskommunikation, särskilt om jag kommer att jobba på en myndighet, säger Amanda Inekci.

Flera av studenterna tycker att det verkar spännande att jobba med krishantering.

Sara Khysing hoppas få jobb inom Försvarsmakten eller Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i framtiden. Hon tar med sig vikten av att informera enkelt och tydligt.

– Det har varit roligt. Stressigt men nyttigt att få arbeta under tidspress och försöka få ihop rätt information på kort tid till olika målgrupper. Det gäller att inte använda för svåra ord eller ta med för mycket information, samtidigt som man behöver upprepa sig för att budskapet ska nå fram, säger hon.

Ökat intresse för att öva på kriser

Anna Lagerlöf och Jennie Ivarsson från Folk och Försvar håller i dagens övning. De genomför kostnadsfria utbildningar vid skolor och lärosäten runt om i landet och möter ofta studenter som läser journalistik eller medie- och kommunikationsvetenskap. 

Två personer föreläser.

Anna Lagerlöf är kommunikationsansvarig och Jennie Ivarsson utbildningsansvarig vid Folk och Försvar, som håller i övningen. ”Kriskommunikation kan handla om liv och död”, säger Jennie Ivarsson.

Målet är att bidra med kunskap om hur krisberedskap fungerar, men också att skapa engagemang och väcka intresse.

– Det är viktigt att studenterna får en praktisk förståelse för hur svårt det kan vara att kommunicera i en kris. Du inte bara kommunicera utan också omvärldsbevaka, hålla koll på medierapportering och sociala plattformar och samtidigt kanske hantera irriterade människor, säger Jennie Ivarsson, som är utbildningsansvarig för de kurser som riktar sig till universitet och högskolor.

Folk och Försvar har genomfört övningar kopplade till samhällets säkerhet på landets gymnasieskolor och högskolor i 30 år. Det oroliga världsläget har fört med sig ett ökat intresse från lärosätena.

– Vi ser en ökad efterfrågan på våra utbildningar nu. Vi har fler samarbeten med universitet och högskolor nu, säger Jennie Ivarsson.

”Kommunikation i kris” är en övning som organisationen Folk och Försvar arrangerar för studenter vid högskolor och universitet. Förmiddagen består av föreläsningar och eftermiddagen av praktiska övningar.

Vid Örebro universitet ingår övningen i kursen ”Risk och kris i det moderna samhället”, som är en del av Kandidatprogrammet i samhällsanalys. Kursen går också att läsa som fristående kurs.

Kursen ingår också i en del andra utbildningar, till exempel för studenter som läser retorik och kommmunikativt ledarskap.

Sveriges totalförsvar

Sveriges totalförsvar består av civilt och militärt försvar. Länsstyrelsen är ytterst ansvarig för det civila försvaret i länen och samverkar med Försvarsmakten i totalförsvarsplaneringen. De stödjer också kommuner och regioner i arbetet med civilt försvar.

Campus totalförsvar

Örebro universitet har tillsammans med Försvarshögskolan och Luleå tekniska universitet tagit initiativ till Campus totalförsvar, ett strategiskt samarbete mellan svenska lärosäten med målet att stärka Sveriges totalförsvar genom riktad utbildning och forskning. Läs mer om det här.

Text: Anna Lorentzon
Foto: Jerry Gray