Institutionen för Humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap

Bättre rustade att ingripa mot sexuella trakasserier efter utbildning

Anne-Charlott Callerstig.

Anne-Charlott Callerstig

Örebroforskning visar att utbildning gör deltagare mer medvetna, trygga i rollen och bättre rustade att ingripa vid sexuella trakasserier.
– Det sitter inte i väggarna. Med rätt verktyg och kunskap om vad, när och hur ett ingripande kan gå till går det att förändra, säger Örebroforskaren Anne-Charlott Callerstig.

– Det är viktigt att ingripa tidigt. Verktygslådan som tagits fram kombinerar teori och praktisk träning. Flera deltagare beskrev utbildningen som en ögonöppnare.
 
Sensus studieförbund och Antidiskrimeringsbyrån Stockholm Norr har i samarbete med Örebroforskaren Anne-Charlott Callerstig tagit fram en ny utbildning för att hantera och förebygga sexuella trakasserier och trakasserier kopplat till kön på arbetsplatser.
 
Utbildningen har testats på fackliga företrädare och skyddsombud som arbetar inom polisen, sjukvården och myndigheter som till exempel arbetsförmedlingen och domstolar. Sammanlagt har 145 fackliga företrädare och skyddsombud gått utbildningen.

Följeforskare i projektet 

Anne-Charlott Callerstig har fungerat som följeforskare i projektet – under utvecklingen och genomförandet av kursen. Ambitionen är att utbildningen ska bygga på befintlig forskning och erfarenheter inom området. Hon har intervjuat 12 deltagare efter utbildningens slut.
 
– Sammantaget fick utbildningen ett gott betyg. Intervjupersonerna upplevde att de blivit stärkta i sitt uppdrag som fackliga förtroendevalda och fått bättre förutsättningar att ingripa.
 
Samtidigt visar forskningen att det krävs tydliga rutiner och ett engagerat ledarskap för att förändra långsiktigt. Ett av de största hindren i arbetet mot sexuella trakasserier är att de ofta ses som isolerade händelser snarare än en del av en struktur.

Bli medvetna om jargong 

– Sexuella trakasserier gynnas av ojämställda arbetskulturer. Därför måste vi få syn på normer och bli medvetna om den jargong som finns. I utbildningen får deltagarna träna på att ingripa tidigt och att våga göra det även i mer subtila situationer, säger Anne-Charlott Callerstig.
 
– Flera deltagare berättar att de efter utbildningen har markerat mot olämpliga kommentarer och beteenden i olika sammanhang, både på och utanför arbetsplatsen.
 
En deltagare beskriver det som att det handlar om att bygga en ryggrad och våga säga ifrån – och inte gömma sig bakom att det är chefens ansvar.

Hantera subtila situationer 

Anne-Charlott Callerstigs studie visar att utbildningen generellt har haft en stärkande effekt, särskilt när det gäller att hantera subtila situationer, skapa diskussion och använda mer genomtänkta strategier när man ska ingripa.
 
– Samtidigt finns alltid risken att utbildningar samlar de som redan är engagerade i frågorna men att de inte alltid har mandat eller möjlighet i praktiken att göra de förändringar som skulle behövas på arbetsplatsen.
 
– Fokuset på fackliga företrädare är särskilt viktigt i detta fall då de är en grupp som har potential att göra stor skillnad i och med att de kan ingripa på flera olika sätt och samverka med arbetsgivaren i att utveckla arbetet, säger Anne-Charlott Callerstig.

Alla ska få höra samma sak

Utvärderingen visar också att det vore bra om utbildningen genomfördes för chefer, HR, fackliga företrädare och medarbetare för att alla ska få höra samma sak. Deltagare lyfter att den borde vara en del av de ordinarie utbildningarna som samlar alla på arbetsplatsen.
 
– Flera lyfte att utbildningen måste ta hänsyn till maktförhållanden och hierarkier inom organisationer. Det är svårt för medarbetare att ingripa om de inte upplever att ledningen stöttar dem. Dessutom kan utbildningar av detta slag inte vara en engångsföreteelse. Det måste byggas in i det ordinarie arbetet.

Läs rapporten: Från åskådare till omskapare i arbetet mot sexuella trakasserier på arbetsplatser

Projektet Förebygg och grip in – en utbildning för att hantera och förebygga sexuella trakasserier och könsrelaterade trakasserier har drivits av Sensus Stockholm Gotland och Antidiskrimineringsbyrån Stockholm Norr med finansiering från Jämställdhetsmyndigheten.
 
Utbildningen består av tre moduler:
·      Lagen som verktyg – tydliggör ansvar och rättigheter på arbetsplatsen
·      Normkritik som verktyg – ska skapa förståelse för, utmana och förändra strukturer på arbetsplatsen som leder till ojämlikhet
·      Ingripandeträning som verktyg – ska stärka medarbetares förmåga att ingripa i risksituationer för att bygga en jämlikare och tryggare arbetsplats för alla

 

Text: Linda Harradine
Foto: Linda Harradine