Institutionen för beteende-, social- och rättsvetenskap

Föreläsningsserie

Inbjudan till föreläsningar höstterminen 2024

Handledare och studerande på verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom Socionomprogrammet samt arbetsplatser som slutit PUtC-avtal med Socialt arbete vid Örebro universitet och arbetsplatser inom Örebro kommun, hälsas varmt välkomna till höstens två föreläsningar via/på Örebro universitet!


“Akilleshälar i socialt arbete - Om de utsatta barnen och ”de andra”
Tid: torsdag den 21 november kl.13.15-15.00
Plats: Hörsal L2, Långhuset, Örebro universitet 
Föreläsare: Alexandru Panican, Tommy Lundström och Marie Sallnäs

Tommy Lundström är professor i socialt arbete vid Stockholms universitet. Han forskar och undervisar om bland annat social barnavård, evidensbaserat socialt arbete, institutionsvård för barn och unga samt det sociala arbetets organisering. Han har även skrivit om det sociala arbetets historia och frivilligt socialt arbete.

Alexandru Panican professor i socialt arbete vid Örebro universitet. Han har ett brett forskningsintresse, däribland medborgarskap och sociala rättigheter, ungdomsarbetslöshet och elevernas övergång från skola till arbetsliv, validering av reell kompetens, fattigdomsbekämpning och arbetsmarknadspolitik med fokus på aktivering av arbetslösa.

Marie Sallnäs är professor i socialt arbete vid Stockholms universitet. Hon forskar och undervisar om social barnavård i vid bemärkelse. Speciellt har hon ägnat sig åt frågor som rör placeringar av barn och unga utanför hemmet, samhällsvårdens innehåll och utfall, men också barnavårdens historiska framväxt och organisering.

Föreläsningen: Föreläsningen ges i seminarieform. Föreläsarna kommer presentera forskning från ett eget kapitel "Om de utsatta barnen och 'de andra'" som ingår i en antologi som gavs ut 2024 med titeln "Akilleshälar i välfärd, socialpolitik och socialt arbete". Alexandru skriver gällande sina kollegors deltagande ”Det är riktigt glädjande att de kommer till Örebro universitet och håller i sina presentationer. De är bland de mest seniora professorer i socialt arbete vi har i Sverige, väldigt uppskattade av både forskare och praktiker”. 

“I intersektionen mellan våld i nära relation, social barnavård och familjerätt – socialarbetarens professionella praktik och dess förutsättningar och utmaningar”
Tid: måndag 9 december kl.13.15-16.00
Plats: Hörsal L2, Långhuset, Örebro universitet
Föreläsare: : Gabriella Alner Knutsson 

Gabriella Alner Knutsson är doktorand i socialt arbete, socionom och har en masterexamen i socialt arbete. I avhandlingen fokuserar hon på hur den utredande sociala barnavården hanterar uppgifter om våld mot barn i nära relation när barnets föräldrar samtidigt är i en familjerättslig tvist om barnen vårdnad, boende och/eller umgänge.

Föreläsningen: Föreläsningen handlar om intersektionen mellan den sociala barnavården, våld i nära relation och det familjerättsliga systemet med utgångspunkt och fokus på den sociala barnavården. Föreläsningen består av tre delar. Den första delen handlar om hur vi juridiskt och teoretiskt kan förstå den intersektion som uppstår mellan de institutioner och professionella som arbetar med social barnavård, familjerätt respektive våld i nära relation. I den andra delen presenteras en översikt över den internationella forskningen av hur barnavården upplever och hanterar ärenden där det samtidigt pågår en familjerättslig tvist. Den avslutande tredje delen handlar om området i svensk kontext och vilka förutsättningar, möjligheter och utmaningar som kan uppstå för socialarbetaren i den komplexa intersektionen med familjerätt och våld i nära relation.

Välkommen!

Catarina Cuibe, kursansvarig VFU
Josefine Stensson och Marie Norbäck, VFU-samordnare

Anmälan om deltagande

Anmäl antal deltagare till respektive föreläsning (studerande ska också anmäla sig). Anmälan görs senast 14 dagar innan aktuell föreläsning, via denna länk; https://www.oru.se/gemensamma-formular/forelasningsserie/

Bekräftelse skickas inte ut, vi meddelar dock om det inte finns plats.

Viktigt, den som efter anmälan får förhinder att delta ska avanmäla sin plats. Vid frågor kontakta VFU-samordnarna Josefine Stensson eller Marie Norbäck (vfu.socionomprogrammet@oru.se).

Ange vilka tillfällen vill du delta i
Är du nuvarande VFU-student?

Med min anmälan så godkänner jag att Örebro universitet behandlar mina personuppgifter.