Recept

Hummus, receptet motsvarar ca 350 gram grönt

Ingredienser

5 dl kokta kikärter
0,5 dl olivolja
4 msk tahini, sesampasta (valfritt)
1-2 pressade vitlöksklyftor
1-2 msk citronsaft
2 krm salt
GARNERING: 2 msk hackad bladpersilja

Skala vitlöken och lägg med kikärtorna i en bunke, mixer eller matberedare med kniven. Tillsätt olivolja och sesampasta. Mixa kikärtorna till en slät röra. Tillsätt någon msk vatten i taget så att röran blir lös och kan mixas samt blir bredbar. Desto slätare röra ju finare hummus men det är en smaksak. Smaka av hummusen med lite citronsaft och salt i taget samt eventuellt mer vitlök om du gillar det. Lägg upp hummusen på fat eller i skål och garnera med grovhackad bladpersilja.

Guacamole, receptet motsvarar ca 250 gram grönt

Ingredienser

2 avokados
1-3 msk citronsaft eller limesaft
0,5 röd paprika (valfritt)
3 msk gräddfil, crème fraiche eller matyoghurt (valfritt)
Salt
Svartpeppar

Skala och tärna avokadon och lägg i en skål. Mosa avokadon med en gaffel till en röra. Tillsätt matyoghurt, creme fraiche eller gräddfil om du vill ha i det. Tillsätt och smaka av med lite citronsaft i taget. Skölj och tärna paprikan fint och tillsätt den (valfritt). Smaka av guacamolen med salt och svartpeppar.

Linsdipp, receptet motsvarar ca 100 gram grönt

Ingredienser

1 dl torkade röda linser
2 dl vatten
1/2 grönsaksbuljongtärning
1 msk olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
1 - 1 1/2 krm sambal oelek
Örtsalt
Svartpeppar
1 tsk honung

Koka linserna i vatten med buljongtärningen. Låt svalna och tillsätt övriga ingredienser och smaka av med örtsalt och svartpeppar.

Grön ärtsoppa, receptet motsvarar ca 650 gram grönt

Ingredienser

2 dl hackad gul lök
1 tsk rapsolja
1 urkärnad, hackad chili (för starkare smak använd hälften av kärnorna)
600 g frysta gröna ärter
4 dl vatten
1 msk grönsaks- eller kycklingfond
400 g kokosmjölk (1 burk)
0.5 tsk salt
Svartpeppar

Fräs löken genomskinlig i oljan i en rymlig kastrull. Tillsätt chili och ärtor och rör om tills ärtorna tinat, cirka 2 minuter. Häll på vatten, fond, kokosmjölk och salt. Låt sjuda cirka 15 minuter. Mixa soppan slät med en stavmixer eller i matberedare.

Linssoppa, receptet motsvarar ca 200 gram grönt

Ingredienser

1 dl okokta röda linser
50 gram broccoli
0,5 morot i skivor
1 potatis i skivor
1 hackad lök
1 msk grönsaksfond
1,5 msk rapsolja
1 tsk flytande honung

Fräs löken i rapsolja. Slå på ca 3 dl vatten och fond tillsammans med linser, potatis, morot och låt koka tills linserna och rotfrukterna är mjuka. Smaka av med kryddor och honung.

Blomkålsris, receptet motsvarar ca 400 gram grönt

Ingredienser

1 blomkålshuvud, ca 500 g
2 schalottenlökar
2 msk smör-&rapsolja
½ dl hackad bladpersilja
pressad saft av ½ citron
1 tsk flingsalt

Ansa och riv blomkålen grovt på ett rivjärn. Skala och hacka schalottenlöken fint. Stek löken på låg värme i smör-& rapsolja i en stekpanna ca 2 min. Tillsätt blomkålen och fortsätt steka ytterligare 2 min. Blanda ner persilja och citronsaft. Strö över flingsalt.

Spenatsallad, receptet motsvarar ca 300 gram grönt

Ingredienser

100 g bladspenat
100 g rucola
½ rödlök
3 tomater
½ snackspaprika
Olivolja
Balsamvinäger
Skala och hacka löken fint, skär tomaterna i tärningar och paprikan i skivor. Lägg spenaten och rucolan i en skål och strö över löken, tomaterna samt paprikan. Ringla över lite olivolja och balsamvinäger.

Vitkål med pepparrot och äpple, receptet motsvarar ca 300 gram grönt

Ingredienser

300 g vitkål
1 dl turkisk yoghurt
2 msk äpplemos
2 msk majonnäs
2-3 tsk riven pepparrot
Flingsalt
Svartpeppar
1 msk sesam frön

Strimla vitkålen. Rör ihop övriga ingredienser i en bunke och blanda med kålen. Smaka av med salt och peppar. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna och stör dem över salladen.

Coleslaw, receptet motsvarar ca 500 gram grönt

Ingredienser

300 gram vitkål
200 gram morötter
5 msk turkisk yoghurt
1 msk majonnäs
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk pressad citronsaft
1 krm dijonsenap
Flingsalt
Svartpeppar

Strimla vitkålen och riv morötterna. Rör ihop övriga ingredienser i en bunke och blanda med vitkålen och morötterna. Smaka av med salt och peppar.

Snabbpicklad rödkål, receptet motsvarar ca 300 gram grönt

Ingredienser

300 gram rödkål
1 dl äppelcidervinäger
2 ekologiska apelsiner
2 cm färsk ingefära
2½ msk honung
Havssalt

Strimla rödkålen och blanda med lite havssalt. Lägg i press under en tallrik med tyngd på i 10 minuter. Under tiden riv ingefäran, pressa apelsinerna och riv skalet fint. Häll av vätskan från rödkålen. Blanda kålen med ingefära, rivet apelsinskal, apelsinsaft, äppelcidervinäger och honung.

Rödbetssallad, receptet motsvarar ca 350 gram grönt

Ingredienser

200 gram rödbetor
200 gram morötter
4 msk pumpafrön
Flingsalt

Skala och riv rödbetorna samt morötterna. Rosta pumpafröna i en torr stekpanna. Blanda alltihop i en bunke och stör över med flingsalt.

Spenatsallad med pumpafrön, receptet motsvarar ca 100 gram grönt

Ingredienser

100 gram bladspenat
½ kruka färsk basilika
2 msk olivolja
2 msk pumpafrön
Flingsalt

Blanda bladspenaten med basilikabladen. Ringla över oljan och lite flingsalt. Rosta pumpafröna i en torr stekpanna och strö över salladen.

Smoothie 1, receptet motsvarar ca 175 gram frukt och bär

Ingredienser

1 dl färska eller frysta blåbär
½ banan
1 dl tärnade jordgubbar
1 dl naturell yoghurtkvarg
1 dl apelsinjuice

Mät upp alla ingredienserna i en stor kanna och mixa slät med en stavmixer eller i en blender.

Smoothie 2, receptet motsvarar ca 125 gram frukt och grönt

Ingredienser

1 msk chiafrön
1/2 päron
1/4 avokado
25 gram babyspenat
½ dl kokosmjölk
½ dl gröna ärtor
2 dl havremjölk
½ tsk citronsaft
½ krm vaniljpulver

Mät upp alla ingredienserna i en stor kanna och mixa slät med en stavmixer eller i en blender.

Smoothie 3, receptet motsvarar ca 150 gram frukt

Ingredienser

100 gram vaniljkvarg
1½ dl apelsinjuice
50 gram mango i bitar
50 gram jordgubbar
½ banan
½ tsk torkad ingefära
½ krm kanel

Mät upp alla ingredienserna i en stor kanna och mixa slät med en stavmixer eller i en blender.

Jordgubbsglass, receptet motsvarar ca 75 gram bär

Ingredienser

125 gram kesella
1½ dl frysta jordgubbar
10 gram mörk choklad

Kör kesellan och jordgubbarna till en slät massa i en mixer. Hacka chokladen och blanda ner i massan. Lägg blandningen i en frystålig burk och ställ in i frysen ca 1 timme.

Bananglass, receptet motsvarar ca 100 gram frukt

Ingredienser

1 fryst banan i skivor
1 dl vaniljkvarg

Mixa bananen med vaniljkvargen 2-4 minuter. Servera genast.

Fruktsallad med nöttopping, receptet motsvarar ca 450 gram frukt och bär

Ingredienser

1 banan
1 kiwi
100 gram vindruvor
1 litet äpple
1 dl jordgubbar
1 bit melon
Färsk mynta
½ lime
1 dl valfria nötter och frön
2 dl turkisk yoghurt
1 tsk vaniljsocker
Honung

Skiva och tärna frukt och bär, grovhacka myntan och lägg allt i en skål. Pressa över limesaft. Rosta nötter och frön i en torr stekpanna. Ringla över lite honung.
Rör ihop yoghurten med vaniljsocker. Servera fruktsalladen med rostade nötter och frön samt vaniljyoghurten.