Vetenskapskrönikor från 2023
Varje vecka skriver forskare vid Örebro universitet vetenskapskrönikor som publiceras i ett 20-tal tidningar, bland annat i Nerikes Allehanda.
Här har vi samlat deras krönikor från 2023.
-
Fem typer av stalkare – så fungerar de
Susanne Strand forskar om våld i nära relation, stalkning samt hederrelaterat våld och förtryck.
-
Så många barr krävs på en standardgran
Karin Hedström forskar om digitaliseringens effekter på samhället. Hon är särskilt intresserad av frågor kopplat till informationssäkerhet, demokrati och relationen mellan individen och det offentliga i ett digitalt samhälle.
-
Expertens råd: Så äter du julbord utan att storkna
Robert Brummer forskar om hälsa och hur mat påverkar vår mag- och mentalhälsa. I sina krönikor skriver han om vad kroppen behöver för att må bra. Och varför inte alla kan vara veganer.
-
Riskfyllt för musiklärare att ordna lucia
Eva Georgii-Hemming forskar bland annat om maktrelationer i musiklivet.
-
Välj rätt partner – om du vill göra karriär
Elin Vimefalls forskningsområde är samhällsekonomiska analyser, huvudsakligen med fokus på tidiga insatser för barn och värdering av effekter kopplade till psykisk ohälsa.
-
Är den svenska drömmen förhandlingsbar?
Magnus Boström forskar om orsaker bakom miljömässigt ohållbar konsumtion.
-
Kallvattenbad – fungerar det eller är vi ute på djupt vatten?
Peter Edholm forskar om träning – hälsa, prestation och nutrition.
-
Lyssna på den som har ont – då kan smärtan minska
Ida Flinks forskningsområde är smärtans psykologi och kognitiv beteendeterapi (kbt) vid smärtproblematik.
-
Går det att stoppa våld i nära relation?
Susanne Strand forskar om våld i nära relation, stalkning samt hederrelaterat våld och förtryck.
-
Sensationella rubriker – var beredd med en nypa salt
Henrik Larssons forskningsområde är psykiatrisk epidemiologi, med ambitionen att öka kunskapen om mental ohälsa.
-
Framtidens jordbruk – i en glänta i skogen
Johanna Björklund forskar om mat, miljö och hållbarhet.
-
Så kan kortare arbetsveckor gynna klimatet
Magnus Boström forskar om orsaker bakom miljömässigt ohållbar konsumtion.
-
Därför blir du smartare av att jogga
Peter Edholm forskar om träning – hälsa, prestation och nutrition.
-
Ny teknik kan bryta ensamhet för tusentals sjuka
Karin Hedström forskar om digitaliseringens effekter på samhället. Hon är särskilt intresserad av frågor kopplat till informationssäkerhet, demokrati och relationen mellan individen och det offentliga i ett digitalt samhälle.
-
Musik – en källa till sammanhållning och splittringar
Eva Georgii-Hemming forskar bland annat om maktrelationer i musiklivet.
-
Inga elsparkcyklar – då blir vi bättre i magen
Robert Brummer forskar om hälsa och hur mat påverkar vår mag- och mentalhälsa. I sina krönikor skriver han om vad kroppen behöver för att må bra. Och varför inte alla kan vara veganer.
-
Hur mycket är ett liv egentligen värt?
Elin Vimefalls forskningsområde är samhällsekonomiska analyser, huvudsakligen med fokus på tidiga insatser för barn och värdering av effekter kopplade till psykisk ohälsa.
-
Våldsamma smärtan – som bara drabbar kvinnor
Ida Flinks forskningsområde är smärtans psykologi och kognitiv beteendeterapi (kbt) vid smärtproblematik.
-
Svenska fikan – en kulturskatt eller en hälsorisk?
Henrik Scander forskningsområde är sommellerie, dryckeskombinationer och vad som konstruerar idén av ”god” smak, samt relation mellan gastronomi och hälsa.
-
Klockren VM-debut – eller blundar jag för missar?
Henrik Larssons forskningsområde är psykiatrisk epidemiologi, med ambitionen att öka kunskapen om mental ohälsa.
-
Skolmaten – ett utmärkt sätt att lära sig matte
Johanna Björklund forskar om mat, miljö och hållbarhet.
-
Separation – en riskfaktor för stalkning
Susanne Strand forskar om våld i nära relation, stalkning samt hederrelaterat våld och förtryck.
-
”Jag vill inte se dig på toa när vi har möte”
Karin Hedström forskar om digitaliseringens effekter på samhället. Hon är särskilt intresserad av frågor kopplat till informationssäkerhet, demokrati och relationen mellan individen och det offentliga i ett digitalt samhälle.
-
Blir man sjuk av ultraprocessad mat?
Robert Brummer forskar om hälsa och hur mat påverkar vår mag- och mentalhälsa. I sina krönikor skriver han om vad kroppen behöver för att må bra. Och varför inte alla kan vara veganer.
-
Ekonomer kan rädda liv med sin beräkningar
Elin Vimefalls forskningsområde är samhällsekonomiska analyser, huvudsakligen med fokus på tidiga insatser för barn och värdering av effekter kopplade till psykisk ohälsa.
-
I sommar väljer jag att semestra långsamt
Magnus Boström forskar om orsaker bakom miljömässigt ohållbar konsumtion.
-
Kvinnor med intensiv smärta vid samlag
Ida Flinks forskningsområde är smärtans psykologi och kognitiv beteendeterapi (kbt) vid smärtproblematik.
-
Vägen till sommarformen, vad är viktigast kosten eller träningen?
Peter Edholm forskar om träning – hälsa, prestation och nutrition.
-
Jag är min egen ceremonimästare – varje dag
Henrik Scander forskningsområde är sommellerie, dryckeskombinationer och vad som konstruerar idén av ”god” smak, samt relation mellan gastronomi och hälsa.
-
Polis – med rätt att stoppa ”gamla sanningar”
Henrik Larssons forskningsområde är psykiatrisk epidemiologi, med ambitionen att öka kunskapen om mental ohälsa.
-
Självförsörjning ger mat på bordet i en osäker värld
Johanna Björklund forskar om mat, miljö och hållbarhet.
-
Våldsutövaren är inte alltid den du tror
Susanne Strand forskar om våld i nära relation, stalkning samt hederrelaterat våld och förtryck.
-
Datorn fattar besluten – och ”the computer says no”
Karin Hedström forskar om digitaliseringens effekter på samhället. Hon är särskilt intresserad av frågor kopplat till informationssäkerhet, demokrati och relationen mellan individen och det offentliga i ett digitalt samhälle.
-
Så kan klassisk musik få din mage att må bra
Robert Brummer forskar om hälsa och hur mat påverkar vår mag- och mentalhälsa. I sina krönikor skriver han om vad kroppen behöver för att må bra. Och varför inte alla kan vara veganer.
-
Så vinner vi på att fler tar studenten
Elin Vimefalls forskningsområde är samhällsekonomiska analyser, huvudsakligen med fokus på tidiga insatser för barn och värdering av effekter kopplade till psykisk ohälsa.
-
Vi har bevisat att det går att byta livsstil
Magnus Boström forskar om orsaker bakom miljömässigt ohållbar konsumtion.
-
Smärta, stress, ångest och depression hänger ihop – och kan behandlas samtidigt
Ida Flinks forskningsområde är smärtans psykologi och kognitiv beteendeterapi (kbt) vid smärtproblematik.
-
Kommer musklerna ihåg tidigare träning?
Peter Edholm forskar om träning – hälsa, prestation och nutrition.
-
Då är mitt liv som Zlatans – med lägre lön
Henrik Scander forskningsområde är sommellerie, dryckeskombinationer och vad som konstruerar idén av ”god” smak, samt relation mellan gastronomi och hälsa.
-
Så kan din upplevelse slå tillbaka – långt senare
Henrik Larssons forskningsområde är psykiatrisk epidemiologi, med ambitionen att öka kunskapen om mental ohälsa.
-
Visst är fisk nyttigt – men se upp med hur du väljer
Johanna Björklund forskar om mat, miljö och hållbarhet.
-
Våld i en relation är inte alltid som vi tror
Susanne Strand forskar om våld i nära relation, stalkning samt hederrelaterat våld och förtryck.
-
Bakterier på burk – för att klara vabruari
Robert Brummer forskar om hälsa och hur mat påverkar vår mag- och mentalhälsa. I sina krönikor skriver han om vad kroppen behöver för att må bra. Och varför inte alla kan vara veganer.
-
Att satsa på unga ger en högre vinst – i slutet
Elin Vimefalls forskningsområde är samhällsekonomiska analyser, huvudsakligen med fokus på tidiga insatser för barn och värdering av effekter kopplade till psykisk ohälsa.
-
Dusch, paus och aw – så motverkar jag stress och värk
Ida Flinks forskningsområde är smärtans psykologi och kognitiv beteendeterapi (kbt) vid smärtproblematik.
-
Därför är det så lätt att gå upp i vikt igen
Peter Edholm forskar om träning – hälsa, prestation och nutrition.
-
Så kan du smaksätta ditt liv – med egen snaps
Henrik Scander forskningsområde är sommellerie, dryckeskombinationer och vad som konstruerar idén av ”god” smak, samt relation mellan gastronomi och hälsa.
-
Ungdomen viktig period för din psykiska hälsa som vuxen
Henrik Larssons forskningsområde är psykiatrisk epidemiologi, med ambitionen att öka kunskapen om mental ohälsa.
-
Goda råd när maten blir dyrare och julen gjort hål i plånboken
Johanna Björklund forskar om mat, miljö och hållbarhet.