Vetenskapskrönikor från 2022
Varje vecka skriver forskare vid Örebro universitet vetenskapskrönikor som publiceras i ett 20-tal tidningar, bland annat i Nerikes Allehanda.
Här har vi samlat deras krönikor från 2022.
-
Julfrid med värme och trygghet – men inte för alla
Susanne Strand forskar om våld i nära relation, stalkning samt hederrelaterat våld och förtryck.
-
Så tacklar du vintermörkret på bästa sätt
Robert Brummer forskar om hälsa och hur mat påverkar vår mag- och mentalhälsa. I sina krönikor skriver han om vad kroppen behöver för att må bra. Och varför inte alla kan vara veganer.
-
Så kan du bota din novembertrötthet
Ida Flinks forskningsområde är smärtans psykologi och kognitiv beteendeterapi (kbt) vid smärtproblematik.
-
Vi hanterar kemikalierisker med förbundna ögon
Anna Kärrman forskningsområde är identifiering av kemikalier som kan vara farliga för människa och miljö och hon studerar hur de sprids och vilka effekter som de ger.
-
Därför är det så svårt att gå ner i vikt: ”Det krävs motion, sund kost – och åtta timmars nattsömn”
Peter Edholm forskar om träning – hälsa, prestation och nutrition.
-
Konst och minnen gör dig till en bättre vinkännare
Henrik Scander forskningsområde är sommellerie, dryckeskombinationer och vad som konstruerar idén av ”god” smak, samt relation mellan gastronomi och hälsa.
-
Myterna om adhd: ”En diagnos som engagerar – på gott och ont”
Henrik Larssons forskningsområde är psykiatrisk epidemiologi, med ambitionen att öka kunskapen om mental ohälsa.
-
Varje svensk kräver en liten fotbollsplan för att bli mätt
Johanna Björklund forskar om mat, miljö och hållbarhet.
-
HBTQ-personer dubbelt sårbara i våldsamma relationer
Susanne Strand forskar om våld i nära relation, stalkning samt hederrelaterat våld och förtryck.
-
Svarta hålet funkade – men inte alltid lätt att förstå en robot
Amy Loutfis forskningsområde är artificiell intelligens - mer specifikt samspelet mellan artificiell intelligens och människan.
-
Handfasta råd om maten saknas i tider av kris
Robert Brummer forskar om hälsa och hur mat påverkar vår mag- och mentalhälsa. I sina krönikor skriver han om vad kroppen behöver för att må bra. Och varför inte alla kan vara veganer.
-
Tidiga betyg missgynnar elever som politiker vill stödja
Christian Lundahls forskningsområde är pedagogik – utbildningshistoria, utbildningspolicy, betyg och bedömning.
-
Så kan farliga rester gömma sig i återvunnet material
Anna Kärrman forskningsområde är identifiering av kemikalier som kan vara farliga för människa och miljö och hon studerar hur de sprids och vilka effekter som de ger.
-
Rädslan för smärta är värre än smärtan i sig
Ida Flinks forskningsområde är smärtans psykologi och kognitiv beteendeterapi (kbt) vid smärtproblematik.
-
Den eviga frågan – lönar det sig att stretcha?
Peter Edholm forskar om träning – hälsa, prestation och nutrition.
-
Så kan matgäster och krogpersonal bli jämlika
Henrik Scander forskningsområde är sommellerie, dryckeskombinationer och vad som konstruerar idén av ”god” smak, samt relation mellan gastronomi och hälsa.
-
Så påverkar sommarlovet lärandet – och lönen
Christian Lundahls forskningsområde är pedagogik – utbildningshistoria, utbildningspolicy, betyg och bedömning.
-
Så kan din mat bidra till att motverka klimatutsläppen
Johanna Björklund forskar om mat, miljö och hållbarhet.
-
Kemikalier i din bästa hudkräm – är du redo att avstå?
Anna Kärrman forskningsområde är identifiering av kemikalier som kan vara farliga för människa och miljö och hon studerar hur de sprids och vilka effekter som de ger.
-
AI i framtiden blir vad vi vill att den ska vara
Amy Loutfis forskningsområde är artificiell intelligens - mer specifikt samspelet mellan artificiell intelligens och människan.
-
Kalcium och klorofyll: Ämnen som kan rädda liv
Robert Brummer forskar om hälsa och hur mat påverkar vår mag- och mentalhälsa. I sina krönikor skriver han om vad kroppen behöver för att må bra. Och varför inte alla kan vara veganer.
-
Vatten – semesterns stora samtalsämne och vår viktigaste råvara
Anna Kärrman forskningsområde är identifiering av kemikalier som kan vara farliga för människa och miljö och hon studerar hur de sprids och vilka effekter som de ger.
-
Passiva tankesnurror – så undviker du att fastna i dem
Ida Flinks forskningsområde är smärtans psykologi och kognitiv beteendeterapi (kbt) vid smärtproblematik.
-
Träning ökar chansen till ett drömliv som äldre
Peter Edholm forskar om träning – hälsa, prestation och nutrition.
-
Sju sorters blommors doft gynnar din kropp
Henrik Scander forskningsområde är sommellerie, dryckeskombinationer och vad som konstruerar idén av ”god” smak, samt relation mellan gastronomi och hälsa.
-
Fysisk träning kan hjälpa även vid psykisk ohälsa
Henrik Larssons forskningsområde är psykiatrisk epidemiologi, med ambitionen att öka kunskapen om mental ohälsa.
-
En sommar fylld av kärlek, eller?
Susanne Strand forskar om våld i nära relation, stalkning samt hederrelaterat våld och förtryck.
-
Inkorrekt data – då fattar AI förvrängda beslut
Amy Loutfis forskningsområde är artificiell intelligens - mer specifikt samspelet mellan artificiell intelligens och människan.
-
Kan vi äta oss lyckliga? Svaret är (nog) ja
Robert Brummer forskar om hälsa och hur mat påverkar vår mag- och mentalhälsa. I sina krönikor skriver han om vad kroppen behöver för att må bra. Och varför inte alla kan vara veganer.
-
Omtanke driver elever – inte bara betyg och bra jobb
Christian Lundahls forskningsområde är pedagogik – utbildningshistoria, utbildningspolicy, betyg och bedömning.
-
Små mätbara mål gör stor skillnad för ditt välmående
Ida Flinks forskningsområde är smärtans psykologi och kognitiv beteendeterapi (kbt) vid smärtproblematik.
-
Gör som rökarna och ta en paus – men utan cigg
Peter Edholm forskar om träning – hälsa, prestation och nutrition.
-
Ostron och champagne – är det verkligen gott?
Henrik Scander forskningsområde är sommellerie, dryckeskombinationer och vad som konstruerar idén av ”god” smak, samt relation mellan gastronomi och hälsa.
-
Yngst eller äldst i klassen – hur det spelar roll för adhd
Henrik Larssons forskningsområde är psykiatrisk epidemiologi, med ambitionen att öka kunskapen om mental ohälsa.
-
Så handlar jag mat – och gynnar biologisk mångfald
Johanna Björklund forskar om mat, miljö och hållbarhet.
-
Sms:en bara fortsatte komma till Angelikas mobil – tar stalkning någonsin slut?
Susanne Strand forskar om våld i nära relation, stalkning samt hederrelaterat våld och förtryck.
-
Protein från kött eller grönt – inte alls samma sak
Robert Brummer forskar om hälsa och hur mat påverkar vår mag- och mentalhälsa. I sina krönikor skriver han om vad kroppen behöver för att må bra. Och varför inte alla kan vara veganer.
-
Magistern – varför ska vi lära oss det här?
Christian Lundahls forskningsområde är pedagogik – utbildningshistoria, utbildningspolicy, betyg och bedömning.
-
Plast är fantastiskt – när det stannar på land
Anna Kärrman forskningsområde är identifiering av kemikalier som kan vara farliga för människa och miljö och hon studerar hur de sprids och vilka effekter som de ger.
-
”Vi behöver prata om vulvodyni, och vi behöver prata om sex”
Ida Flinks forskningsområde är smärtans psykologi och kognitiv beteendeterapi (kbt) vid smärtproblematik.
-
Kan vi leva på gamla meriter när det kommer till träning?
Peter Edholm forskar om träning – hälsa, prestation och nutrition.
-
Så tar du makten över din egen smak – och andras
Henrik Scander forskningsområde är sommellerie, dryckeskombinationer och vad som konstruerar idén av ”god” smak, samt relation mellan gastronomi och hälsa.
-
Så stor roll spelar generna för dina egenskaper
Henrik Larssons forskningsområde är psykiatrisk epidemiologi, med ambitionen att öka kunskapen om mental ohälsa.
-
Du kan äta kött – utan att vara en klimatbov
Johanna Björklund forskar om mat, miljö och hållbarhet.
-
Varför lämnar hon inte honom?
Susanne Strand forskar om våld i nära relation, stalkning samt hederrelaterat våld och förtryck.
-
Så kan du som förälder manipulera algoritmen i Tiktok
Amy Loutfis forskningsområde är artificiell intelligens - mer specifikt samspelet mellan artificiell intelligens och människan.
-
Nyårslöfte för hälsan 2022? Det här ska du äta mer av
Robert Brummer forskar om hälsa och hur mat påverkar vår mag- och mentalhälsa. I sina krönikor skriver han om vad kroppen behöver för att må bra. Och varför inte alla kan vara veganer.