Sprider kunskap om hbtqi – nu prisas hon för framstående forskningskommunikation
"Jag är väldigt glad och lite omtumlad över att vinna priset", säger Matilda Wurm som belönas med The Hamrin Foundation och Örebro universitets interna pris för framstående forskningskommunikation.
Matilda Wurm startade Sveriges första kurs för att stärka kunskapen om hbtqi-frågor hos både studenter och yrkesverksamma inom människovårdande yrken.
Nu tilldelas hon priset för framstående forskningskommunikation som delas ut av Örebro universitet och The Hamrin Foundation.
– Jag drivs av att ge de yrkesgrupper jag utbildar de bästa förutsättningarna att göra ett gott jobb, säger Matilda Wurm, leg. psykolog och lektor i socialt arbete vid Örebro universitet.
Juryns motivering:
Matilda Wurm forskar och undervisar om hbtqi-frågor med stor respekt för individers integritet. Genom uthållig, engagerad och omfattande kommunikation banar Matilda Wurm väg för att öka kunskapen, stärka förståelsen och förbättra bemötandet av hbtqi-personer i Sverige.
Redan under sin utbildning reagerade Matilda Wurm på att det saknades undervisning om hbtqi-frågor och de sociala faktorer som påverkar människors hälsa och bemötandet i vården. Det inspirerade henne att några år senare lägga fram förslaget om en stående kurs inom psykologprogrammet – en satsning för att stärka hbtqi-kunskaperna hos både blivande och yrkesverksamma psykologer.
– Jag ville bidra till att värna om en grupp som många gånger möter utmaningar i kontakten med vården.
Om priset för framstående forskningskommunikation.
Matilda Wurms forskning, som till stor del bedrivs inom forskargruppen Queer Psychology Sweden, visar att många hbtqi-personer upplever att de måste utbilda vårdpersonal och svara på märkliga frågor. Trots det betonar hon att mötet med klienter egentligen inte behöver vara komplicerat – men att det kräver respekt och öppenhet.
– Det handlar om att lyssna och vara nyfiken utan att ta över samtalet. ”Ingenting mänskligt ska vara mig främmande” är ett citat av socialpsykologen Erich Fromm som jag tycker att alla inom människovårdande yrken borde ha i bakhuvudet.
Två böcker om hbtqi-frågor
Som en av redaktörerna och medförfattarna till boken Trans har Matilda Wurm bidragit till den första svenska handboken om trans som samlar forskning, fakta och klinisk erfarenhet. År 2023 tilldelades boken Prisma Litteraturpris i kategorin Årets facklitterära verk.
Hon är också en av redaktörerna för boken HBTQ+: psykologiska perspektiv och bemötande som vänder sig till studerande eller verksamma inom människovårdande yrken.
– Jag är extra stolt över böckerna eftersom de gör det lättare för forskningen att användas i praktiken, säger Matilda Wurm.
Glädje i att vara trans
Hbtqi-frågor har varit en central del av Matilda Wurms arbete under hela karriären. Hon forskar och undervisar i ämnet och är en ofta anlitad föreläsare för vårdverksamheter, fackförbund och myndigheter och deltar även vid queera evenemang som Pride.
Just nu forskar hon om de positiva aspekterna av att vara trans – så kallad minoritetsglädje.
– Det är vanligt att transpersoner upplever psykisk ohälsa, men det finns också mycket glädje och styrka i att vara trans. Gemenskapen med andra transpersoner och tillgången till ett tryggt community är exempel på positiva aspekter, särskilt under vissa perioder i livet.
Kamp mot okunskap och negativa strömningar
Samtidigt som fler transpersoner vågar ta plats och synas på ett sätt som tidigare generationer aldrig kunde föreställa sig, ser Matilda Wurm en oroväckande utveckling av negativa strömningar. I Sverige förekommer politiska uppmaningar om att avstå från att hissa regnbågsflaggan under Pride, förbjuda dragqueens från att läsa sagor för barn och stoppa föreläsningar med koppling till hbtqi på bibliotek. I USA och Ryssland har man dessutom stiftat lagar som begränsar transpersoners rättigheter.
– Mycket av den forskning som bedrivs om transfrågor kommer från USA, men finansieringen påverkas av politiska beslut. Därför spelar Europa en viktig roll som motvikt till denna negativa utveckling.
Hon ser också sitt arbete som en del i att motverka den pågående utvecklingen.
– För mig handlar det om att sprida kunskap och främja respekt och förståelse.
Hur känns det att få pris för framgångsrik forskningskommunikation?
– Jag är väldigt glad och lite omtumlad över att vinna priset. Forskningskommunikation ligger mig varmt om hjärtat och är en viktig del av mitt ansvar som forskare. Att kunna dela med mig av mina forskningsresultat är ett privilegium i sig, men att genom priset få bekräftat att jag når ut och gör skillnad är stort, säger Matilda Wurm.
Text och foto: Jasenka Dobric