Karin Berglund - ny professor 2025

Karin Berglund i Novahuset

Karin Berglund är professor i företagsekonomi.
Hennes forskning handlar om hur alternativa former av entreprenörskap organiseras och praktiseras.
– Jag vill förstå vad som kan påverka förmågan att genomföra en hållbar omställning av företag, säger hon.

1967 Född i Umeå

2007 Disputerade i industriell ekonomi och organisation med avhandling Jakten på Entreprenörer: om öppningar och låsningar i Entreprenörskapsdiskursen, Mälardalens högskola.

2012 Docent i företagsekonomi, Stockholms universitet

2017 Professor i företagsekonomi med inriktning mot entreprenörskap, Stockholms universitet

2017 Gästprofessor, Linnéuniversitetet

2020 Professor II, Nord Universitet, Bodö, Norge

2024 Professor i företagsekonomi, Örebro universitet

Karin Berglund har ända sedan sin avhandling Jakten på entreprenörer intresserat sig för hur företagande och hållbarhet hänger samman.

– Jag har i min forskning sett hur företagsbegreppet över tid har utvidgats för att inkludera sociala, ekologiska, jämlika och kollektiva ambitioner.

Karin Berglunds forskning är inriktad på förändring: hur individer, organisationer och samhällen kan utvecklas och förnyas. Hennes studier visar hur normer kring entreprenörskap och innovation – ofta framställda som nycklar till en bättre framtid – inte sällan kan fungera exkluderande och därmed vara ohållbara, både socialt och miljömässigt.

– Föreställningen om att ekonomiska mål alltid styr sätter ofta gränser för vad som är möjligt, och dessa gränser tar sällan hänsyn till sociala och ekologiska värden. Resultatet blir i många fall att de eftersträvade förändringarna snarare upprätthåller status quo än att de banar väg för verkligt hållbar utveckling, säger hon.

Karin Berglund har tillfört nya perspektiv till forskningen genom att visa hur det nyliberala samhällssystemet påverkar möjligheterna till konkret omställning. Hon har även engagerat sig i hur högre utbildning kan bidra till förnyelse.

– Som lärare och forskare på universitet måste vi främja ett mer kritiskt förhållningssätt som, tillsammans med studenter, kan utveckla nya förhållningssätt och praktiker för hållbart entreprenörskap.

I boken Revitalizing Entrepreneurship Education, skriven tillsammans med Karen Verduijn, undersöker Karin Berglund hur hållbarhet kan inspirera till en ny pedagogik för högre utbildning. Detta arbete har även legat till grund för Erasmusprojektet Transforming Enterprise Education, ett europeiskt samarbete som vill stärka motståndskraften mot samtidens stora kriser och bättre hantera de ekologiska och sociala utmaningarna.

Förstärker manliga ideal

Karin Berglund visar hur den starka normen kring entreprenörskap och innovation förstärker manliga och västerländska ideal om självständighet och handlingskraft, på bekostnad av det kollektiva arbete som krävs för att kunna göra en omställning.

– Dagens ideal nedvärderar och förminskar traditionellt kvinnligt kodade egenskaper som skulle kunna leda mot ökad hållbarhet. I en nyliberal kontext, där individuellt ansvar betonas, förväntas den enskilda kvinnan själv hantera alla orättvisor hon möter, vilket i praktiken upprätthåller ojämställdhet, snarare än att utmana den.

Karin Berglund har tillsammans med kollegor fått två större forskningsanslag för att studera dessa frågor, vilket lett till etableringen av det virtuella excellenscentret Embla.

Tar mer ansvar än förväntat

Ett annat av Karin Berglunds forskningsområden rör företag som tar större samhällsansvar än vad som förväntas av dem. Det ungersk-amerikanska it-företaget Prezi visar att samhällsengagemang kan bli en väg till demokrati, jämlikhet och hållbarhet. Företagandet kan vara ett politiskt verktyg för förändring, framhåller Karin Berglund.

Hon har även fördjupat sig i entreprenörskapets roll i offentlig sektor och hur den kan bana väg för en hållbar omställning.

–  I dag är det få som identifierar sig som aktiva förändringsaktörer i offentlig sektor. De dominerande förändringsideologierna, med fokus på effektivitet, har underminerat entreprenörskap som en mänsklig och etisk drivkraft. Först när omdöme, lyhördhet och etik tillåts leda vägen kan verkligt nytänkande och konstruktivt organisatoriskt samarbete växa fram.