Erik Hysing - ny professor 2025

Porträtt Erik Hysing

Erik Hysing är professor i statskunskap.
Hans forskning handlar om vilka politiska beslut och vilken styrning som krävs för att samhället ska kunna gå mot hållbarhet.
– Temat har varit med mig ända sedan avhandlingen. Men fokus har varierat över tid och rört sig mellan olika områden, säger Erik Hysing.

1977 Född i Falun

2010 Disputerade i statskunskap med avhandlingen Governing towards Sustainability – Environmental Governance and Policy Change in Swedish Forestry and Transport, Örebro universitet

2014 Docent i statskunskap, Örebro universitet

2023 Professor i statsvetenskap, Sveriges lantbruksuniversitet

2024 Professor i statskunskap, Örebro universitet

Dagens samhälle är på många sätt ohållbart. Det behövs förändring och omställning för att motverka och hantera klimatförändringar, utarmning av biologisk mångfald och spridning av farliga kemikalier. I takt med att dessa problem blir allt tydligare har behovet av förändrade kulturella, ekonomiska, sociala, teknologiska och politiska strukturer alltmer uppmärksammats.

– Samhället blir inte mer hållbart per automatik och miljöproblemen är gemensamma problem som kräver ett gemensamt agerande, säger Erik Hysing. 

Hans forskning har handlat om utformning och förändring av policyer och styrmedel inom skogspolitik. Han har också undersökt hur offentliga och privata aktörer samarbetar och samverkar om farliga kemikalier. Andra områden för forskning är medborgerligt deltagande och att förstå motstånd till omställningen för mer hållbara transporter.

En allt viktigare del av Erik Hysings forskning är hur miljöpolitiken kan få stöd och acceptans från medborgarna – och att förstå och hantera motstånd mot politiska åtgärder.

– Det är inte hållbart att driva igenom förändringar utan folkets stöd och det vilar ett tungt ansvar på politiska beslutsfattare och makthavare att skapa ett folkligt stöd för omställning.

Många har makt och inflytande

En stor del av Erik Hysings forskning rör nya former av styrning, så kallad governance. Staten har haft och har fortfarande ett övergripande ansvar för samhällets styrning och hanteringen av miljöproblem. Men styrning sker i dag på många olika sätt och i ett mer komplext och fragmenterat landskap där många olika aktörer utövar makt och inflytande.

– Dessutom förväntas företag, organisationer och individer ta ett frivilligt ansvar för miljön. I min forskning har jag studerat hur nätverk och samverkan utformas för att försöka förmå olika aktörer att agera och ta ansvar för att exempelvis fasa ut skadliga kemikalier eller för ökad trafiksäkerhet.

Det är också viktigt att förstå vad som sker i kommuner, myndigheter och andra offentliga organisationer. I både utformning och förändring av policyer och i arbetet med nya former av styrning, som till exempel nätverk, spelar personer inom offentlig förvaltning viktiga roller. Erik Hysings forskning handlar både om hur tjänstepersoner ser på sina roller och vad de gör för att driva på arbetet med hållbar utveckling.

"Spännande med mångvetenskap"

Genom åren har han bedrivit mycket av forskningen i olika tvär- och mångvetenskapliga sammanhang efter forskarutbildningen i den mångvetenskapliga forskarskolan Urbana studier, vid Örebro universitet.

– Det ger ofta nya spännande idéer och bidrag att arbeta i mångvetenskapliga miljöer där flera forskare tar sig an ett problem eller en tematik utifrån olika perspektiv och inriktningar. Men jag tycker samtidigt att det är viktigt att forskningen har en tydlig ämnesmässig förankring.

Att förstå är avgörande för hållbarhet

Ett mål för Erik Hysing är att hans statsvetenskapliga forskning kan ge en bättre förståelse av samhällsstyrning och de olika strukturer, processer, mekanismer och aktörer som är inblandade – en förståelse som är viktig för förändring av samhället i en hållbar riktning.

Erik Hysing har undervisat på olika kurser inom statsvetenskap, offentlig förvaltning och samhällsplanering. Han har varit ämnesansvarig för statskunskap vid Örebro universitet och forskningsledare för det tvärvetenskapliga Centrum för samhällsvetenskaplig miljö- och hållbarhetsforskning.