Agneta Anderzén Carlsson - ny professor 2025

Porträtt Agneta Anderzén Carlsson

Agneta Anderzén Carlsson är adjungerad professor i omvårdnadsvetenskap. Foto: Elin Abelson

Agneta Anderzén Carlsson är adjungerad professor i omvårdnadsvetenskap.
Hon är barnsjuksköterskan som halkade in på forskarutbildningen på ett bananskal.
– Jag hade aldrig tänkt att jag skulle bli forskare eller professor, men blev det ändå. Arbetet är kul och stimulerande och jag lär mig nya saker nästan varje dag, säger hon.

1966 Född i Oxelösund.

2007 Disputerade i medicin med avhandlingen Children with Cancer – Focusing on their fear and on how their fear is handled, Örebro universitet.

2014 Docent i medicinsk vetenskap, inriktning hälso- och vårdvetenskap vid Örebro universitet och affilierad forskare, Institutionen för hälsovetenskaper, inriktning handikappvetenskap (numera Funktionsnedsättning och samhälle), Örebro universitet

2017 Professor i omvårdnad, Karlstads universitet

2022 Professor II, Högskolan i Inlandet, Elverum, Norge

2024 Adjungerad professor i omvårdnadsvetenskap vid Örebro universitet

Under forskarutbildningen använde sig Agneta Anderzén Carlsson av kvalitativa metoder, något hon sedan huvudsakligen fortsatt att göra. Hennes avhandling handlar om barn med cancer och den rädsla de kan uppleva när de blir sjuka.

– Rädslan var inte enbart kopplad till behandlingen, utan också till existentiella funderingar, personalens bemötande och till relationen till kompisar.

 Efter disputationen har Agneta Anderzén Carlsson breddat sitt forskningsområde till att omfatta andra patientgrupper.

Hon arbetade några år på Örebro universitet som lektor på sjuksköterskeutbildningen och på specialistsjuksköterskeutbildningen i hälso- och sjukvård för barn och ungdomar.  Sedan flyttade hon över till Region Örebro län och blev forskningsledare vid Universitetssjukvårdens forskningscentrum, UFC.

Under några år fördelade hon sin tid mellan UFC och Audiologiskt forskningscentrum.

– Jag började med forskning om personer med dövblindhet och deras hälsa och livssituation, vilket blev ett fortsatt stort forskningsintresse för mig.

Agneta Anderzén Carlssons intresse för dövblindfrågor kom att leda till ett mångårigt samarbete med Nationellt kunskapscentrum för dövblindfrågor.

I uppdraget på UFC ingår att handleda doktorander, vilket inneburit att Agneta Anderzén Carlsson med åren fått en bred erfarenhet av olika forskningsområden inom hälso- och sjukvården, huvudsakligen med en vårdvetenskaplig utgångspunkt.

I många projekt arbetar forskarna över professionsgränser.

– Mina nuvarande huvudsakliga forskningsintressen är hälso- och sjukvård för barn och unga – och hälsa och livssituation för dem som lever med dövblindhet. Men jag medverkar gärna i andra projekt också.

Agneta Anderzén Carlsson ingår som senior forskare i en forskargrupp inom Funktionsnedsättning och samhälle.

 –  Det innebär dövblindforskning i ett mångvetenskapligt perspektiv. Forskargruppen arbetar med två större, nationellt finansierade projekt.  Ett studerar livssituationen och stöd under covid-19-pandemin. Det andra har som mål att finna ett lämpligt upplägg för att utvärdera ett stödprogram för personer med dövblindhet.

Barn ska komma till tals

Agneta Anderzén Carlsson ansvarar också för ett doktorandprojekt där man översatt och validerat en patientenkät för barn. Det sker i samarbete med forskare vid Great Ormond Street Hospital for Sick Children i London. Målet är att de anpassade enkäterna ska kunna användas i klinisk praxis så att barn ska kunna få komma till tals om sin vård.

Agneta Anderzén Carlsson har ett treårigt förordnande som professor II vid Universitetet i Innlandet i Norge, knuten till ”helsesykepleie”-utbildningen, en masterutbildning för sjuksköterskor som arbetar hälsofrämjande med barn och familjer inom kommunerna.

– Det har varit lärorikt att jobba i ett annat land, även om jag mest jobbar på distans. Det finns många likheter, men även olikheter mellan svenska och norska lärosäten, också avseende forskningsfinansiering och lagstiftning om forskningsetik, säger hon.