Mats Landqvist - ny professor 2023
Mats Landqvist är professor i retorik med inriktning mot kriskommunikation. Idag forskar han bland annat om kriskommunikation i en oförutsägbar, föränderlig och potentiellt farlig värld.
– Min doktorsavhandling handlade om förhandlingar mellan svenskar och ryssar. Då var det ett påhittat rollspel. Nu är det på riktig, säger han.
- Född: 1960 i Norrköping
- Avhandling: 2006, svenska språket, Örebro universitet, Förhandlares kommunikativa kompetens
- Akademisk karriär: Docent i svenska 2012, Södertörns högskola. Professor i svenska 2016, Södertörns högskola
Mats Landqvists avhandling var en del av ett projekt finansierat av dåvarande Överstyrelsen för civilt försvar.
– Jag studerade hur erfarna internationella förhandlare agerar inom ramen för det samtal som förhandlingen utgör och identifierade språkliga drag som kännetecknar en skickligt genomförd förhandling mellan likvärdiga parter, det som utgör den professionella koden för samtalet.
Utvecklingsprojekt inom äldreomsorgen
I stället för att fortsätta studera högstatusmöten och diplomati bytte Mats Landqvist till ett större utvecklingsprojekt inom äldreomsorgen. Han tillämpade där retoriska modeller om förhandling för att till exempel studera hur undersköterskor överbryggar språkbarriärer och kulturklyftor för att motivera de äldre att engagera sig i vardagliga aktiviteter. Projektet syftade till att skapa metoder för att parallellt utveckla yrkeskompetens och språkkunskaper.
På så sätt blev Mats Landqvist intresserad av kommunikation i vården. Han undersökte telefonsjuksköterskors sätt att ge råd i kritiska lägen och utgick från teorier för samtal, här mellan en professionell part och en uppringare med något akut problem. Syftet var fortfarande att kartlägga den professionella koden.
– Det visade sig att samtalen följde särskilda principer som skilde sig från specialistutbildningen till telefonsjuksköterska. Det handlade om att via telefon få en person i stress att förstå råd, bli motiverad att följa rådet och sedan faktiskt genomföra det som sjuksköterskan uppmanat till.
Sociala strukturer påverkar
Några 1177-samtal som Mats Landqvist analyserade visade att sociala strukturer spelar en inte oväsentlig roll för hur ett samtal fortlöper. Han började därför intressera sig för språklig diskriminering som ett subtilt fenomen - alltså mer än enbart nedsättande kommentarer och skällsord. Han studerade hur poliser och sjuksköterskor i två länder upplevde språkbruk – om det skapade förutsättningar för inkludering eller motsatsen, exkludering och diskriminering.
–Språk och diskriminering har väckt stort intresse utanför akademin, särskilt inom professioner som har människor och arbetsliv som ansvar, konstaterar Mats Landqvist.
Hans forskning har också handlat om hur vårdprofessionella bidrar med innehåll till bloggar och dialogforum online om hälsa där drabbade personer återanvänder delar av kunskapen eller invänder och byter ut den mot egna erfarenheter.
Arbetar med hållbarhet
Idag arbetar Mats Landqvist med flera frågor: hållbarhet i klimat och miljö, men även demokratisk hållbarhet. Det handlar om vem som kan nås med information och vem som kan eller får komma till tals. Frågor om hur den akademiska begreppsapparaten letar sig ut i samhället är också intressanta.
– Ungdomar får sin omvärldskunskap via nätverksappar, och deras medvetenhet om nationella och globala kriser kan vara beroende av hur budskapen utformas i den typen av digitala medier.
Mats Landqvist forskar alltså också om design av kriskommunikation. För honom är retorik som forskningsämne viktigt i en tid då information sprids och förvanskas okontrollerat och då nya medier skapar nya förutsättningar för exempelvis myndigheter att nå ut med angelägna budskap.
– Klassiska analysmodeller, ibland i modern tappning, har även visat sig värdefulla för att förstå de nyckelaktörer i en kris som talar, skriver eller debatterar, liksom att identifieras de felkällor, hot och hat som stör kommunikationen, säger han.