Tuulia Hyötyläinen - ny professor 2017
Tuulia Hyötyläinen är professor i kemi. Hon forskar om metabolomik och hur kemiska exponeringar påverkar vår hälsa. Hon är speciellt inriktad på diabetes, fettlever och skallskador.
Fakta:
- Född 1971 i Kajaani, Finland
- 1998 Disputerade i analytisk kemi med avhandlingen "On-line coupled reversed phase liquid chromatography-gas chromatography"
- 2000 Docent vid universitetet I Helsingfors
- 2007-2008 Professor of Environmental analytical chemistry, Helsingfors universitet
- 2008-2009 Forskningschef vid Maj och Tor Nessling Stiftelse
- 2009-2014 Chef för metabolomicgruppen, VTT Technical Research Centre of Finland
- 2014-2016 Ledande forskare vid Steno Diabetes center, Danmark
- 2016 Professor i kemi vid Örebro universitet
Metabolomik är en metodik som kan få stor betydelse och hjälpa oss att förstå olika sjukdomar, samt samband mellan livsstil, miljö och sjukdom. Med avancerade analytiska tekniker kan man analysera de tusentals små molekyler som är delaktiga i cellernas ämnesomsättning, och få fram ett kemiskt fingeravtryck som cellernas ämnesomsättning lämnar.
– Dessa fingeravtryck förändras i vissa sjukdomar. Man har redan kunnat identifiera unika metaboliska fingeravtryck för en viss sjukdom så att den kan upptäckas tidigare än i dag, säger Tuulia Hyötyläinen.
I sin forskning är hon i dag inriktad speciellt på diabetes, fettlever och skallskador, och hur olika faktorer påverkar dessa sjukdomar.
– Vi har kunna identifiera specifika biomarkörer för dessa sjukdomar som gör det möjligt att ställa diagnoser tidigare och även kunna förutsäga dessa sjukdomar, säger Tuulia Hyötyläinen.
En människas ämnesomsättning påverkas av väldigt många faktorer, allt från vilka gener vi har och vad vi äter till om vi är stressade eller sjuka. Även olika miljöfaktorer påverkar.
– Det finns faktiskt god anledning att misstänka att miljöfaktorer spelar stor roll i utvecklingen av flera kroniska sjukdomar. Det grundas på att en stor del av nutidens viktigaste kroniska sjukdomar inte kan förklaras med genetiska faktorer, säger Tuulia Hyötyläinen.
– Människor exponeras under sin livstid troligen för en lång rad okända kemikalier i en komplex blandning med okända effekter på hälsan. Huvuddelen av dessa kemikalier har vi bristfällig eller obefintlig kunskap om. Jag studerar dessa många gånger okända substanser och hur de påverkar hälsan.
Det är ett komplext område och inte enkelt att studera helheten av de kemiska exponeringar som en person upplever under en livstid och hur de effekter dessa exponeringar kan ha på hälsan.
– Man behöver studera heltäckande kemikalieprofiler i människor, både kemikalier från miljön samt den metaboliska profil som är kroppens respons på alla miljöfaktorer samt undersöka deras korrelation med människors hälsa.
– Genom att använda kraftfulla analysmetoder kommer vi att kunna ta fram ny information om potentiella kopplingar mellan kemikalieexponering och sjukdomar.
I sin forskning har Tuulia Hyötyläinen jobbat både med icke-riktade profilmetoder och riktad analys av specifika föreningar. Målet är att få en så omfattande täckning av metabolomer som möjligt.
– Det övergripande målet är att utveckla en mer tillförlitlig och känslig metod, i synnerhet för stor profilering av komplexa prover. Identifiering av okända föreningar med hjälp av mass-spektrometiska verktyg, är den största utmaningen i forskningen.
För detta har utvecklingen av mjukvara för att kunna behandla data varit en nyckelfråga. Detta eftersom manuellt arbete med att identifiera hundratals, ja kanske tusentals okända föreningar i stora provserier inte är ett alternativ.