Per Wretenberg - ny professor 2017
Per Wretenberg är professor i ortopedi. Han har som överläkare främst arbetat med höft- och knäleder, och fokuserar nu på högt utvecklad teknik vid insättande av höft- och knäproteser.
Fakta:
- Född 1963 i Lindesberg
- 1995 Disputerade i biomekanik vid Karolinska Institutet med avhandlingen "On leg extension"
- 2005-2015 Överläkare, sektionschef
- 2012 Adjungerad professor i ortopedi vid KI
- 2015 Adjungerad professor i ortopedi vid Örebro universitet
- 2016 Professor i ortopedi vid Örebro universitet
Efter sin ST-utbildning i ortopedi på Karolinska sjukhuset runt millennieskiftet fortsatte Per Wretenbergs fokus på området, och han inriktade sig kliniskt på proteskirurgi i höft- och knäleder. Han har gjort ett fellowship i proteskirurgi vid University of Ohio, innan han blev överläkare och sedan sektionschef för protessektionen på Karolinska sjukhuset.
Som sektionschef ansvarade han för den högspecialiserade enheten med allt från grundläggande till mycket högspecialiserad proteskirurgi. Det innefattade även revisionskirurgi, det vill säga byten av icke längre fungerande proteser.
Per Wretenberg har under sin karriär på olika sätt varit aktiv inom undervisning. Han har varit studierektor för forskarutbildningen och läkarutbildningen vid Institutionen för molekylär medicin och kirurgi på Karolinska sjukhuset. Han har arrangerat ett stort antal kurser på området och är bland annat huvudansvarig för en årlig kurs i grundläggande proteskirurgi för ST-läkare samt höftprotesrevision och avancerad knäproteskirurgi för specialister i ortopedi. I Örebro kommer Per Wretenberg bland annat att vara ansvarig för läkarutbildningens tema Neuro och rörelse.
I sin forskning var Per Wretenberg från början inriktad på biomekanik, det vill säga samspelet mellan muskler och leder i kroppen. Han har studerat hur belastning på kroppens leder påverkas vid olika sjukdomstillstånd, men även av arbetsställningar och yttre belastning. Han har också undersökt hur rörelsemönstret påverkas.
– Jag kunde sedan applicera den avancerade biomekaniska analystekniken inom ortopedin och då bland annat studerat hur vissa operationer påverkade exempelvis gångmönster, säger Per Wretenberg.
På senare år har forskningen blivit mer inriktad mot proteser, bland annat i samarbete med Svenska höftprotesregistret. I en stor nationell studie har man bland annat kunnat visa att den faktiska förekomsten av höftprotesinfektioner är betydligt högre än man tidigare trott.
I januari 2016 började Per Wretenberg på Regionkliniken i ortopedi vid Örebro universitetssjukhus.
– Forskningen är nu i första hand inriktad på att utveckla nya system för mer exakt och förutsägbar teknik vid insättning av höft- och knäproteser, säger Per Wretenberg.
Detta görs i samarbete med industrin och flera svenska företag är redan engagerade.
– Målet är att bygga upp en så kallad testbäddsverksamhet. Där ska vi arbeta med att utveckla avancerade tekniska system och sedan utvärdera dessa inom ramen för kontrollerade studier. Förutsättningarna för denna typ av verksamhet har visat sig vara väldigt goda i regionen.
– Som uppvuxen i Fellingsbro känns det verkligen inspirerande att komma tillbaka och förhoppningsvis bidra till ortopedins utveckling här, säger Per Wretenberg.