This page in English

Frans Prenkert - ny professor 2017

Porträtt på Frans Prenkert.

Frans Prenkert är professor i företagsekonomi. Han forskar om industriella företagsnätverk och den roll sådana nätverk spelar för våra moderna ekonomier.

Fakta:

  • Född 1969 i Örebro
  • 2004 Disputerade i företagsekonomi vid Uppsala universitet med avhandlingen "On Business Exchange Activity: Activity Systems and Business Networks"
  • 2011 Docent i företagsekonomi vid Uppsala universitet
  • 2016 Professor i företagsekonomi vid Örebro universitet

Läs mer om Frans Prenkert

– Företagsnätverk utgör en central komponent i dagens ekonomier. De möjliggör många av de komplexa produkter och tjänster som vi är vana vid i vår vardag. Trots det så vet vi fortfarande ganska lite om hur dessa nätverk uppstår, utvecklas och fungerar, säger Frans Prenkert.

Frans Prenkerts arbete kretsar mycket kring den ekonomiska interaktionens roll och betydelse för hur industriföretag utvecklar beroenden mellan varandra och formar industriella nätverk. Det innebär studier av sociala, tekniska och ekonomiska kopplingar. Dessa nätverk och kopplingar får konsekvenser för vår förståelse av hur ekonomiska system utvecklas och fungerar.

– Kan vi förstå det bättre, så kan vi också styra och reglera våra ekonomier bättre. Det gäller både företagsledare, politiker och konsumenter, säger Frans Prenkert.

Målet i Frans Prenkerts forskning är att utveckla förståelsen för hur komplexa ekonomiska system fungerar för att skapa hållbara ekonomier. Detta innebär ofta att forskningen görs i samverkan med industriföretag och andra organisationer i samhället. Data samlas in i samverkan mellan forskare och näringsliv.

– I Skandinavien i stort, och särskilt i Sverige, har vi unika möjligheter att samverka med företag och samhällsinstitutioner för att till exempel få tillgång till data. Det gör att vi kan göra studier som är mer eller mindre omöjliga att genomföra i andra delar av världen eftersom företagen ofta inte låter forskare komma in i och ta del av deras vardagsverklighet och studera interaktionen med andra företag och organisationer.

Frans Prenkert berättar att sådan kunskap är viktig för att kunna ta fram bättre modeller för hur våra ekonomier fungerar och utvecklas. Det handlar i första hand inte om att företagen skall tjäna mer pengar, utan fokus är att våra samhällen och vårt välstånd skall kunna utvecklas på ett hållbart sätt.

– Framtidens ekonomier måste vara hållbara och framtidens ekonomier är nätverksbaserade. Men vi behöver bättre verktyg för att studera nätverksbaserade ekonomier, både i form av bättre teoretiska modeller och nya modelleringsverktyg.

Frans Prenkert utvecklar därför nya teoretiska modeller och verktyg baserade på artificiell intelligens för att simulera nätverksbaserade ekonomier. Detta har han applicerat på logistikproblem och på problem kring organiseringen av produktionsnätverk för mat och livsmedel.

– Hållbara ekonomier är en grundsten i ett hållbart samhälle och det är det som är målet med min forskning.