This page in English

Elina Mäki-Torkko - ny professor 2017

Porträtt på Elina Mäki-Torkko

Elina Mäki-Torkko är professor i audiologi. Hon arbetar med att kartlägga förekomsten och orsaker till hörselnedsättning. Hennes forskning handlar också om cochelaimplantat, CI.

Fakta:

  • 1961 Född i Huittinen, Finland
  • 1998 Disputerade i medicinska vetenskaper vid Uleåborgs universitet med avhandlingen "Childhood hearing impairments and hearing screening An epidemiological and clinical study of hearing in children and the implementation of the present hearing screening programme for pre-school children in Northern Finland"
  • 2007 Docent i audiologi vid Uleåborgs universitet
  • 2016 Professor i audiologi vid Örebro universitet

Läs mer om Elina Mäki-Torkko

– Vår pågående studie bekräftar tidigare resultat i andra populationer att förmågan att uppfatta tal ökar signifikant med CI och det gör också livskvaliteten, mätt efter ett år, säger Elina Mäki-Torkko.

Hennes forskning visar även att äldre personer, över 75 år, har mycket god nytta av CI. Nästa steg är att göra djupare analys av CI-användning hos äldre och bearbeta de data som är insamlade på samma grupp efter tre års CI-användning.

Just nu är cochleaimplantat ett av de större forskningsområde som Elina Mäki-Torkko jobbar med. Intresset väcktes under hennes kliniska arbete, först inom CI-teamet i Lund och senare inom motsvarande verksamhet i Linköping. Hon har nyligen börjat arbeta i Örebro och ser redan goda möjligheter att fortsätta med CI-forskning här.

I över 20 år har det varit möjligt att med hjälp av ett inopererat hjälpmedel, CI, återskapa hörsel hos vuxna som av olika anledningar har förlorat den. De med allvarligt nedsatt hörförmåga och som inte blir hjälpta av optimalt anpassade hörapparater kan istället få hjälp av CI som stimulerar hörselnerven elektriskt.

– CI ger inte normal hörsel och vi vet att resultaten varierar mycket mellan individer. I vårt pågående projekt i Linköping studerar vi faktorer som kan påverka nyttan av CI, både för hörseln och livskvaliteten. Hittills har vi kunnat se att både CI-användare och deras närstående beskriver nyttan av CI som ökat oberoende och minskad rädsla inför olika hörselkrävande dagliga situationer.

Arbetet med doktorsavhandlingen lade grund till Elina Mäki-Torkkos intresse för epidemiologisk forskning med syfte att kartlägga förekomsten och orsaker till hörselnedsättningar. Som forskare i ett stort europeiskt samarbetsprojekt deltog hon i en populationsbaserad epidemiologisk och genetisk studie om åldersrelaterad hörselnedsättning i Norra Finland. Resultatet visade att förekomsten av hörselnedsättning var hög, 27 procent hos 54–66-åringarna. Dessutom hade 29 procent tinnitus och 17 procent rapporterade ljudöverkänslighet.

– Studien visade att hörselnedsättning är vanlig redan i denna åldersgrupp och att det därmed är en folkhälsofråga. Vi vet att hörsel blir sämre över tid och detta projekt får nu en fortsättning, 12 år senare.

I ett doktorandprojekt ska de 850 individer som deltog i EU-projektet följas upp.

– Longitudinella studier har sina utmaningar och är relativt sällsynta även ur ett internationellt perspektiv. Samtidigt ger uppföljningsstudier värdefull information som kan användas exempelvis i planering av hälso- och sjukvård – i detta fall hörselvård.