Sören Andersson - ny professor 2016
Sören Andersson är professor i medicinsk vetenskap. En stor del av hans yrkeskarriär har kretsat kring laboratoriediagnostik, såväl i klinisk rutin som forskning och utveckling.
1957 Född i Stora Skedvi
1999 Disputerade i medicin vid Karolinska institutet med avhandlingen HIV-1 and HIV-2 infections in Guinea-Bissau, West Africa – Studies of immune responses, prevailing viruses and epidemiological trends
2006 Docent i medicinsk vetenskap vid Örebro universitet
2015 Professor i medicinsk vetenskap vid Örebro universitet
– Jag är intresserad av immunsvaret mot infektionssjukdomar. Det är viktigt för att förstå skyddsmekanismer och bot, men även diagnostik eftersom det ofta är immunsvaret som mäts och ligger till grund för att ställa laboratoriediagnos.
Korrekt och tillförlitlig laboratoriediagnostik är en viktig grund för såväl kliniskt arbete som forskning. Inom laboratoriemedicin i Region Örebro län har flera nationella och internationella referensfunktioner etablerats bland annat rörande diagnostik av sexuellt överförbara infektioner och blodsmitta.
– Jag medverkar i utveckling av nya metoder och kvalitetssäkring av diagnostiska strategier. Detta sker bland annat på uppdrag av Världshälsoorganisationen, WHO, med övergripande syfte att höja kvalitén på laboratoriediagnostik i ett globalt perspektiv.
– Jag ser ett behov av att hitta nya vägar. Förändrade förutsättningar med högre patientgenomströmning, reflextestning, prognostisk och behandlingsstyrande diagnostik ställer högre krav på metoder och arbetssätt, men ger också möjligheter att korta ned och anpassa vårdtider och ingrepp mer individuellt.
Kostnadsutvecklingen gör att arbetet måste optimeras och vidareutvecklas. Nya metoder, nya kombinationer av metoder, större automation och flexibilitet (så kallat 24/7-tillgänglighet) och ett individualiserat screeningförfarande med flexibla paneler av parametrar är exempel på områden med stor utvecklingspotential.
– I mitt internationella arbete har jag fokuserat på att etablera enkla, robusta och tillförlitliga diagnostiska strategier som fungerar väl även i områden med begränsade resurser.
Studier av immunsvaret mot infektionssjukdomar är också relevant för vaccinutveckling. Såväl i Sören Anderssons avhandlingsarbete som i senare studier har förberedelser för fältprövningar av HIV-vacciner i Afrika varit ett fokusområde.
– Tillsammans med professor Åke Strid vid Örebro universitet har jag arbetat med att utveckla nya vacciner. Vi har skapat några spännande prototypvacciner mot sexuellt överförbara infektioner.
HIV-proteiner i växter har visat sig skapa ett starkt immunsvar hos möss, som fått äta dem. Ett vaccin mot könssjukdomen klamydia i form av nässpray har gett att lovande skydd mot infektion i möss och är patentskyddat i USA och Kina.
– Jag har arbetat såväl nationellt som internationellt och haft anställningar och konsultuppdrag för WHO, UNAIDS (FNs AIDS-organ) och Sida, samt för Smittskyddsinstitutet, Karolinska institutet och USÖ. De senaste tio åren har jag haft olika chefsuppdrag, på Smittskyddsinstitutet och Örebro läns landsting (numera Region Örebro län). Sedan 2010 och framtill min nya tjänst som professor, har jag varit verksamhetschef på laboratoriemedicinska länskliniken, Region Örebro län.