Karin Hedström - ny professor 2016
Karin Hedström är professor i informatik med en forskning inriktad på värderingarnas roll i utformningen av IT-system. Hennes engagemang att utmana och förändra rådande synsätt är här en drivkraft.
1967 Född i Örebro
2004 Disputerade i informationssystemutveckling vid Linköpings universitet med avhandlingen Spår av datoriseringens värden - effekter av IT i äldreomsorg
2012 Docent i informatik vid Örebro universitet
2015 Professor i informatik vid Örebro universitet
Forskningen om värderingars roll i utveckling och användning av IT-system innebär att hon studerar vilka effekter prioriteringar i utvecklingsprocessen får för organiseringen av IT-verksamheten. Det handlar också om hur användarna uppfattar nyttan av ett IT-system.
– Mitt intresse för IT-systemens normerande funktion växte fram redan under arbetet med licentiatavhandlingen. Jag såg ett stort behov av en ökad förståelse för hur IT-system formar vårt dagliga arbete. Samtidigt hade jag en vilja att förbättra vårdbiträdens arbetssituation och stärka deras roll inom kommunens hemtjänst.
IT-system har, med det handlingsutrymme som skapas eller förhindras, en stark normerande funktion på våra liv – både privat och i arbetslivet. Karin Hedström menar att IT-systemen, genom de krav som realiseras i designen, ger uttryck för olika värderingar och intressen. Dessa värderingar och intressen kommer från de personer som varit med att fatta beslut om vilka behov och krav som ska ligga till grund för designen.
– Därför är det viktigt att alla som blir påverkade av till exempel ett nytt IT-system på en arbetsplats bör få vara med redan i diskussionen om vilka krav som ska ställas. Annars finns det en risk att nyttan med det nya urholkas.
IT-system utvecklas utifrån en prioritering av olika intressentgruppers behov, där vissa gruppers behov kan få stå tillbaka för andras. Utveckling av IT-system är alltså en fråga om kunskap och möjlighet till påverkan. Detta intresse för IT-systemen som normerande i både arbete och vardag har Karin Hedström fördjupat och breddat i ett antal externfinansierade forskningsprojekt.
Hennes forskning inom informationssäkerhet syftar till att utmana den rådande byråkratiska modellen om att användare ska följa regler.
– Det är viktigt att se användarna som en tillgång och inte ett hot i arbetet med att stärka informationssäkerheten. Utgångspunkten ska vara användarnas professionella kompetenser och värderingar.
Karin Hedström forskar även om e-Government, som på svenska ofta kallas e-förvaltning och som kort kan beskrivas som användning av IT i för att utveckla offentlig verksamhet. Hon har nyligen studerat möjligheter och svårigheter hos olika grupper att använda offentliga e-tjänster.Exempel på e-tjänster är Försäkringskassans anmälan om vård av sjukt barn eller Skatteverkets flyttanmälan.
– Studien visar bland annat att kommunerna kämpar med att införa e-tjänster som inkluderar alla medborgare, men att det är svårt att få med dem som på något sätt tillhör en minoritet.
Karin Hedström citerar en kommunmedarbetare från en workshop: ”Det blir alltid så att vi måste inkludera alla och hjälpa dom att komma igång och förstå. Då blir det dyrt. Och då blir det ingenting istället, för man har inte råd”.