Henrik Andershed - ny professor 2016
Henrik Andershed blev professor i psykologi 2011 och fyra år senare nu även i kriminologi. Mycket av hans forskning är inriktad på att identifiera olika grupper av unga med kriminellt beteende för att kunna skräddarsy behandlingar
1975 Född i Örebro
2002 Disputerade i psykologi vid Örebro universitet med avhandlingen Antisocial Behavior in Adolescence – The Role of Individual Characteristics
2005 Docent i psykologi vid Örebro universitet
2010 Docent i kriminologi vid Örebro universitet
2011 Professor i psykologi vid Örebro universitet
2015 Professor i kriminologi vid Örebro universitet
– Jag är av åsikten att forskning ska vara samhällsnyttig och utvecklande på ett positivt sätt och jag vill att vår forskning ska vara just detta. Jag har förmånen att ofta föreläsa för människor som arbetar ute i praktiskt arbete inom förskola, skola, socialtjänst och polisen, vilket jag tycker är väldigt givande och meningsfullt.
Henrik Andershed arbetar mycket tillsammans med forskare från andra länder och med forskare från andra universitet i Sverige. Han är knuten till CAPS - Center for Criminological and Psychosocial Research vid Örebro universitet:
– En viktig teoretisk utgångspunkt i vår forskning är att människor utvecklar kriminellt beteende på olika sätt och att flera olika faktorer eller processer, inom och utanför individen vanligtvis är involverade i att sätta igång och upprätthålla det kriminella beteendet.
Henrik Andershed leder bland annat två stora studier som följer människor från barndomen upp till vuxen ålder och studerar hur och varför människor utvecklas som de gör.
SOFIA är en studie av barns sociala, beteendemässiga och fysiska utveckling. Risk- och skyddsfaktorer för psykosociala och fysiska problem studeras över tid. Även insatser till barnen studeras.
I SOFIA-studien ingår över 2 000 barn inom kommunala och enskilda förskolor i en medelstor svensk kommun födda 2005, 2006 eller 2007. Projektet startade 2010 och barnen följs upp en gång per år i tre år till att börja med. Den långsiktiga planen är att forskarna ska återkomma till barnen ända upp i vuxen ålder.
IDA-programmet är ett pågående longitudinellt forskningsprogram som följer personer från deras skoltid i Örebro i mitten av 1960-talet. Deltagarna närmar sig 60-årsåldern och nya undersökningar planeras. IDA-programmet har hittills har resulterat i 500 publikationer varav cirka 150 är internationella refereegranskade artiklar.
Henrik Andershed är författare till mer än 100 publicerade vetenskapliga böcker, artiklar, bokkapitel och rapporter. Han är också engagerad som vetenskapligt råd vid Socialstyrelsen, Statens institutionsstyrelse och Statens beredning för medicinsk och social utvärdering.
År 2015 blev ett märkesår genom starten på det nya Kriminologiprogrammet på Örebro universitet.
– Det är ett yrkesrelevant program som verkligen kommer att göra studenterna till framtidens moderna brottsförebyggare och trygghetsfrämjare.