Nya forskningsmedel
Här presenteras forskare som har beviljats forskningsmedel.
-
En miljon för att förbereda forskning om ståltråd
Ståltråd är en viktig komponent i de flesta produkter, från kulspetspennor till rymdfarkoster. Joakim Larsson, laboratorieingenjör, har fått nära en miljon kronor av Vínnova till en studie om förutsättningarna för nya tillverkningsmetoder.
-
Fem miljoner kronor till projekt för att stötta återgång till arbete
Johanna Gustafsson, forskare i funktionsnedsättning och samhälle, har fått fem miljoner kronor av Forte för att undersöka rehabilitering och återgång till arbete för anställda med hörselnedsättning och arbetsrelaterad psykisk ohälsa.
-
Nätverk ska utveckla flerspråkiga utbildningar
Forskare från Afrika, Europa och Asien ska bilda ett nätverk med målet att utveckla utbildningar där flera språk används. Mats Deutschmann, professor i engelska, har fått 1,2 miljoner kronor av Vetenskapsrådet till satsningen som sträcker sig över tre år.
-
Vinnova stöttar forskning om bättre teknik för gruvor under jord
Målet är löpande, datadrivna förbättringar i gruvbrytning under jord, på samma sätt som inom dagbrottsbrytning. Unal Artan, forskare i datavetenskap, deltar i ett projekt som fått en miljon kronor av Vinnova.
-
Projekt för att exakt lokalisera maskiner i gruvor
Målet är att med AI möjliggöra exakt lokalisering av maskiner under jord. Todor Stoyanov, forskare i datavetenskap, leder projektet som fått nära en miljon kronor av Vinnova.
-
Studie om vad som formar digitala välfärdstjänster
Välfärdstjänster blir alltmer digitaliserade och automatiserade. Linda Soneryd, professor i sociologi, har fått nära fem miljoner kronor från Forte för att studera vilken kunskap och expertis som driver utvecklingen.
-
Forskning ska ta reda på hur idrott kan främja hälsa
Susanna Geidne har fått nära 5 miljoner kronor av Forte för att studera på vilket sätt organiserad idrott främjar hälsa.
-
Ytterligare 40 miljoner till forskning om växtbaserade protein
Mer vegetariskt och mindre kött på tallrikarna är en förutsättning för att uppnå hållbarhetsmålen i Agenda 2030 – men det saknas mycket kunskap om växtbaserade protein, inte minst från ett hälsoperspektiv. Därför har det nationella forskningscentret...
-
Forskning med mål att skräddarsy behandling av IBD
Målet är att förbättra behandlingen av personer med IBD baserat på precisionsmedicin. Forskningsprojektet har fått 17,4 miljoner kronor, huvudsakligen från Vinnova. Jonas Halfvarson, professor i gastroenterologi vid Örebro universitetet, har posten som...
-
Anslag från WASP för automatisk hantering av pulverformiga och granulära material
Örebroforskaren Johannes Stork ska automatisera hanteringen av pulverformiga och granulära material – något som på sikt kan minska människors exponering för farliga och giftiga kemikalier.