Tillgängliggöra forskningsdata
Att tillgängliggöra och synliggöra din forskningsdata i trovärdiga datakataloger innebär inte bara att uppfylla krav från finansiärer och tidskrifter, utan ökar även transparensen och forskningens integritet.
Forskningsdatakatalogerna kräver att det finns rätt metadata, dokumentation för att förstå data över tid samt permanenta identifierare. Att tillgänggöra forskningsdata görs lämpligast i nära anslutning av insamlingen, men det är aldrig försent att tillgänggöra dina forskningsdata.
I de fall det inte direkt går att göra forskningsdata öppet tillgängliga, är det viktigt att synliggöra den genom att beskrivning den i forskningsdatakatalogen. Du behöver även beskriva hur den som vill få tillgång till datan ska gå tillväga. Genom detta förfarandet, att synliggöra och möjliggöra beställning av forskningsdata, uppfylls delar av FAIR-principerna.
Forskare vid Örebro universitet, rekommenderas att använda sig av certifierade offentliga forskningsdatakataloger och repositorium, framför privata alternativ eller egna lösningar.
För att kunna hitta en lämplig certifierad forskningsdatakatalog eller repositorium för dina forskningsdata, förutom Svensk nationell datatjänst, finns både re3data.org eller FAIRsharing.org. Där kan du söka upp forskningsdatakataloger på olika parametrar, exempelvis forskningsämne eller typ av forskningsdata. De ger även överblick av vilken metadatastandard som används samt vilken typ av permanent identifierare som används.
Svensk nationell datatjänst har tagit fram stödsidor kring olika delar att tänka på innan forskningsdata tillgängliggöras. Dessa stödsidor innefattar vad som behövs för att kunna återanvända data, permanenta identifierare, licenser, embargo och restriktioner.