Förlagens krav på att tillgängliggöra forskningsdata
Det är inte enbart finansiärerna och det allmänna som börjar ställa krav på att forskningsdata ska finnas tillgängligt. Många av förlagen uppmuntra också till att detta i samband med publicering av artiklar.
I de flesta fall har förlagen tagit fram riktlinjer på övergripande nivå för vad som gäller kring att tillgängliggöra forskningsdata. Dessa riktlinjer kan sedan tidskrifterna använda rakt av eller justera.
Kraven spänner från en lägsta nivå där tidskriften fokuserar på att uppmuntra att forskningsdata finns tillgänglig vid publicering av artikel, till en högsta nivå där det ställs krav på att forskningsdata måste tillgängliggöras, att forskningsdata genomgår peer-review och att det finns ett data availability/accessibility statement i artikeln. Kraven gäller enbart om det är etiskt och legalt möjligt att tillgängliggöra forskningsdata.
Ett huvudargument för att tillgängliggöra forskningsdata är att det handlar om att öka transparens i forskning samt möjliggör verifiering av resultaten. Om forskningsdata tillhör en annan organisation eller om du använder registerdata ska du inte tillgängliggöra dessa, i det första fallet kan det dock avtalas att det är möjligt.
Hur ska forskningsdata tillgängliggöras?
Många förlag vill att forskningsdatan ska tillgängliggöras via deras egna lösningar eller samarbetspartners. Örebro universitets Data Access Unit rekommenderar istället att det sker via Svensk nationell datatjänst eller en ämnesspecifik datakatalog som sätter permanenta identifierare på forskningsdata. Ämnesspecifika datakataloger finner du via FAIRsharing eller RE3Data.
Glöm inte att läsa på vad som tidskriften specifikt kräver för att publicera din artikel när det kommer till att tillgängliggöra forskningsdata.
Nedan finner du några olika förlags policys gällande att tillgängliggöra forskningsdata i samband med publicering.