Specialistsjuksköterskor inom kommunal primärvård - en otydlig yrkesroll
Om projektet
Projektuppgifter
Syftet med projektet är att tydliggöra hur specialistsjuksköterskans kompetens kan tas tillvara inom kommunal primärvård.
Projektet bedrivs i samverkan med Halmstad kommun och Askersunds kommun med syfte att få en djupare förståelse för hur specialistsjuksköterskans kompetens kan tas tillvara inom kommunal primärvård.
Vård av äldre personer är komplex då det sker en ständig förändring i interaktionen mellan åldrandet, sjukdom och de olika vårdaktörerna. Komplexa vårdsituationer kräver kunskap om de olika beståndsdelarna men det är samtidigt svårt att förutsäga helheten. För att kunna göra bedömningar i komplexa situationer behövs fördjupade kunskaper inom omvårdnad och kunskap om den äldre personens livssituation, sjukdom, farmakologisk och icke- farmakologisk behandling och vårdens organisation.
Statens offentliga utredningar framhåller att fler specialistsjuksköterskor måste anställas inom kommunal primärvård. Hälsofrämjande och förebyggande insatser måste prioriteras samtidigt som den kommunala primärvården skall tillgodose ett större antal äldre personers behov av omvårdnad. Specialistsjuksköterskekompetensen används olika beroende av specialitet och kontext och det saknas en övergripande beskrivning av specialistsjuksköterskors kompetens samt hur kompetensen bör tas tillvara.
Projektet består av fem delstudier där olika metoder (integrativ litteraturstudie, fokusgruppsintervjuer, individuella intervjuer och workshops) används för att fånga upp befintligt kunskapsläge, processer och fenomen.