Metakognitiv terapi för insomni: En pilotstudie
Om projektet
Projektuppgifter
Projektstatus
Pågående 2024 - 2026
Kontaktperson
Forskningsämne
Forskningsmiljöer
Insomni, även kallat sömnlöshet, drabbar många i befolkningen och bidrar till både psykisk och fysisk ohälsa. Vid insomni rekommenderas kognitiv beteendeterapi för insomni (KBT-I) som förstahandsalternativ. Trots att de flesta får bättre sömn av KBT-I så finns det patienter som inte uppnår tillräcklig förbättring. För dessa individer behövs nya och innovativa behandlingsalternativ. I denna studie tar vi det första steget för att testa om metakognitiv terapi (MCT) kan vara ett sådant alternativ.
MCT fokuserar på att förändra människors tankemönster kring oro och annan typ av tänkande som upptar mycket tid. Grundidén är att man ska låta tankar komma och gå, utan att gå in i dem alltför mycket, och engagera sig mer i livet utanför sina tankar. MCT har visat lovande resultat inom behandling av ångest, depression och andra psykiska tillstånd. Initial forskning har pekat på att metakognitiva strategier kan vara centrala i att bryta den onda cirkeln av oro och ältande, som kan ligga till grund för sömnproblem.
Detta forskningsprojekt, som genomförs i samarbete med kliniken Cektos i Danmark, är den första studien som utforskar effekten från metakognitiv terapi på personer som lider av insomni. Patienterna genomförde behandlingen på en mottagning i Köpenhamn, som en del av mottagningens ordinarie utbud.
Projektansvarig: Annika Norell, Örebro Universitet och Pia Callesen, Cektos i Köpenhamn, Danmark.