Forskningsprojekt

Hur får vi fler att vilja arbeta i kök - en studie av restauranganställda

Om projektet

Projektuppgifter

Projektstatus

Pågående 2024 - 2026

Kontaktperson

Susanna Heldt Cassel

Forskningsämne

Syftet med projektet är att analysera och förstå arbetslivssituationen och arbetsmiljön för kockar och köksanställda på restauranger. Med utgångspunkt i arbetslivets geografier och synsätt som betonar individers sociala position och rumslighet samt hierarkier på arbetsplatser undersöker vi vad som påverkar individers välbefinnande och upplevda förutsättningar i sitt arbete.

Teoriramen för studien fångar in ett förhållningssätt till det som studeras, dvs hur maktrelationer och föreställningar om kön, etnicitet, klass m.fl. intersektionella dimensioner förkroppsligas och praktiseras, “görs”. En grundläggande metodologisk utgångspunkt är att kunskap om arbetets villkor och praktik bäst kan utvecklas genom att aktivt delta i och observera arbetet, sk. deltagande observation genom arbete.

Finansiärer

  • Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond (BFUF)

Samarbetspartners