Nationell kartläggning av muskuloskelettal smärta och överbelastningssymtom hos personer med dysmeli eller förvärvad armamputation
Om projektet
Projektuppgifter
Projektet syftar till att utveckla behandlingen av patienter med medfödd avsaknad av hand (dysmeli) eller armamputation som också lider av muskuloskeletal smärta i armar, rygg och nacke. Dessa patienter får ofta en protes för att kompensera för den saknade handen. Proteserna har inte samma rörlighet som en riktig hand och många lär sig inte använda protesen på ett optimalt sätt, utan kompenserar eller arbetar enhänt och överanstränger därmed sin friska hand. Det här är ett mycket vanligt problem som ofta leder till sjukskrivning och operationer (exempelvis karpaltunnelklyvning) av den överansträngda friska handen. Det innebär stort lidande för den enskilde och stora kostnader för samhället.
Vi ser detta problem dagligen på våra kliniker men exakt hur vanligt detta är i Sverige vet vi inte, eftersom ingen tidigare har kartlagt problemet. Det finns inte heller några nationella vårdriktlinjer för denna patientgrupp. Nya avancerade proteser som ger förutsättningar för ett mer ergonomiskt arbetssätt finns tillgängliga. Med träning kan de nya proteserna minska smärta, men om patienterna inte lär sig använda den nya tekniken kvarstår problemet med kompenserande rörelser och överbelastning som genererar smärta.
Rehabilitering av armamputerade är högspecialiserad vård som i Sverige ges vid fyra specialistenheter, Region Västra Götaland, Region Skåne, Region Stockholm och Region Örebro. Med det här projektet vill vi samla kompetensen för att kartlägga smärtproblematiken hos armamputerade genom en digital enkät. Vi kommer i en senare studie också utföra praktiska test där vi mäter muskelspänning och utför en 3-dimensionell rörelseanalys. Därefter kommer ett vårdprogram utformas för att minska muskuloskeletal smärta för personer med dysmeli eller armamputation. Om behandlingen visar sig effektiv kommer den att skapa nya behandlingsrekommendationer för en grupp patienter där det tidigare inte funnits någon åtgärd annat än läkemedel och sjukskrivning. I förlängningen kan detta vårdprogram också ge förutsättningar för en mer likvärdig vård för dessa patienter.
Informationsbrev Nationell kartläggning (pdf).
Forskargrupper
Samarbetspartners
- Aktiv Ortopedteknik, Region Stockholm
- Region Skåne
- Region Västra Götaland, Region Västra Götaland
- Region Örebro län
- Svensk Dysmeliförening
- Ulrika Wijk, Lunds universitet