This page in English

Forskningsprojekt

Främjande av dansrörelser med välfärdsteknik

Om projektet

Projektuppgifter

Projektstatus

Pågående 2024 - 2027

Kontaktperson

Helen Lindner

Forskningsämne

Patienter med sensoriska/motoriska funktionsnedsättningar har ofta flera diagnoser som påverkar känsel och motorik. Dessa kan delas in i två huvudgrupper. Den ena gruppen inkluderar medfödd hjärnskada, t.ex. cerebral pares, ibland kombinerad med måttlig till svår utvecklingsstörning. Dessa patienter kan ha stora begränsningar i rörelseförmågan och svårigheter med att bearbeta sensorisk information.

Den andra gruppen omfattar neurologiska sjukdomar som Parkinsons sjukdom och Multipel skleros (MS). Dessa sjukdomar påverkar nervsystemet och leder till progressiva nedsättningar i sensoriska och motoriska funktioner. Patienter kan uppleva muskelsvaghet, koordineringsproblem, balanssvårigheter samt nedsatt känsel.

Under de senaste åren har välfärdsteknik som Joyvest börjat användas inom kommunal vård för att främja rörelse, särskilt hos patienter med demenssjukdomar. Joyvest är en musikväst som spelar musik när man rör sig; musiken aktiveras genom rörelse på klämmorna som är fästa på kroppen. Om rörelsen upphör pausas musiken. Klämmorna kan placeras på olika ställen, t.ex. ärmar eller byxben.

Joyvest har visat goda resultat inom demensvård, men det saknas kunskap om dess effekt på dansrörelser hos patienter med sensoriska/motoriska funktionsnedsättningar. Syftet med projektet är att undersöka om Joyvest kan främja dansrörelser hos sådana patienter och hur den i så fall stimulerar dessa rörelser.

Närbild på en Joyvest.

Mer information om Joyvest.

Finansiärer

  • Örebro universitet

Samarbetspartners

  • André Frank, Region Örebro Län