This page in English

Forskningsprojekt

Kraft och vilja att nå fram: en studie av ANDT-prevention bland några etniska och sociala grupper

Om projektet

Projektuppgifter

Projektstatus

Avslutat

Forskningsämne

Bakgrund

Idéburna organisationer är mycket viktiga aktörer i ANDT-förebyggande arbetet. Ett mervärde med att arbetet bedrivs av idéburna organisationer är att de engagerar grupper och individer som inte alltid nås av samhällets generella insatser. I denna fördjupningsstudie ingår organisationer som beviljats utvecklingsmedel under tidperioden 2003-2012 från antingen Socialstyrelsen eller Statens folkhälsoinstitut för riktade ANDT-insatser till sociala eller etniska grupper. Med särskilda sociala grupper menas grupper med speciella behov såsom barn och ungdomar som lever tillsammans med missbrukande förälder, eller ungdomar/unga vuxna som befinner sig i till exempel utanförskap, kriminalitet, social destruktivitet och beroenden av alkohol/droger eller som lever i någon annan slags utsatthet. I studien inkluderas organisationer med projekt riktade till främst barn, ungdomar, unga vuxna samt projekt för individer med olika invandrarbakgrund och etnicitet. 

Syfte

Det övergripande syftet med studien är att förbättra kunskapsbasen för det ANDT-förebyggande arbete som sker bland olika etniska och sociala grupper. Idén är att det skulle kunna gå att få en bättre kunskap om; vilka som deltar, hur de upplever verksamheten och vad det betyder för målgruppen på kort och lång sikt att delta. Det handlar om relativt små verksamheter som möter stora behov hos relativt få personer. Centrala frågeställningar för studiens inriktning är; vilka möjligheter har idéburna organisationer när det gäller att med kraft och vilja nå fram med ANDT-preventiva insatser till etniska och sociala grupper, vad kännetecknar ANDT-prevention riktad till utvalda etniska och sociala grupper, vilka framgångsfaktorer och hinder finns för ANDT-förebyggande verksamheter inom detta område?

Metod

Studien är uppdelad i två huvudstudier. Selektiv ANDT-prevention bland särskilda sociala grupper, och bland etniska grupper. Inom båda dessa huvudstudier kommer fyra delstudier att genomföras. Aktuella teman för dessa är;

  • Utveckling av participatorisk forskningsansats
  • Idéburna organisationers selektiva ANDT-prevention
  • Att vara projektledare inom selektiv ANDT-prevention
  • Att vara målgrupp inom selektiv prevention: Ideal och realitet 

På basen av de två huvudstudierna och de respektive delstudierna kommer det göras en samlad analys av idéburna organisationers möjligheter och hinder att bedriva selektiv prevention. En syntesstudiens kommer rama in arbete under frågeställningen; Från utsatthet till inkludering: Hur kan idéburna organisationer bidra?

I oktober 2012 inleddes förarbete till studien med att ett forskningsprogram utarbetades. Regionala etikprövningsnämnden i Uppsala godkände studien i november 2012 enligt beslut 2012-11-14 (DNR 2012/438). Studien bygger på en mixad forskningsansats där både kvalitativa och kvantitativa metoder ingår. Det finns även en tydlig participatorisk forskningsansats då forskargruppen efter samråd med de ingående organisationerna kommer att utveckla en gemensam plan för de olika delstudierna inom de två huvudstudierna. Datainsamlingen beräknas starta vid årsskiftet 2013/2014 och fortsätta under våren 2014.

Resultat och publikationer

Löpande rapportering sker årligen till Folkhälsomyndigheten och medverkande idéburna organisationer. Resultaten planeras att publiceras i vetenskapliga artiklar utifrån studiens frågeställningar.

För mer information

Kontakta forskningsledare Charli Eriksson eller projektsekreterare Sofia Green, tel 019-30 14 77 eller e-post sofia.green@oru.se

 

Forskare

Finansiärer

  • Folkhälsomyndigheten