Har du besvär med känslig tarm (Irritable Bowel Syndrome, IBS)?

Nu finns det möjlighet att delta i en studie om IBS där behandling med kost eller internetbaserad Kognitiv beteendeterapi utvärderas.

Vi vill fråga dig som är 18-65 år och har besvär med IBS eller misstanke om det, om du vill delta i ett forskningsprojekt angående behandling av personer med IBS. Målet med studien är att utföra en symtomkartläggning av patienter med IBS i Region Örebro län. Efter denna kartläggning kommer vi att prova två olika behandlingar: Internetbaserad kognitiv beteendeterapi (iKBT) och kostbehandling (låg FODMAP).

En kvinna som håller händerna på magen.

Syftet är att kunna individualisera IBS-behandlingen. Vi kommer att utvärdera behandlingsresultat av iKBT samt kostbehandling enligt ovan. Med hjälp av detta kommer vi förhoppningsvis att i framtiden kunna erbjuda effektiv behandling för personer med IBS.

Du kommer att träffa en läkare på Skebäcks vårdcentral i Örebro som kommer att utföra den inledande screening. Under screeningsbesöket kommer faktorer som misstänks framkalla IBS-symtomen att identifieras. Detta tillsammans med några få blodprover och en frågelista avseende magtarmbesvär kommer att avgöra om du uppfyller kriterierna för IBS. Om dessa blodprover är normala och du uppfyller IBS-diagnoskriterier, kommer du att få diagnos IBS. Om du uppfyller kriterier för att delta i studien, kommer du att erbjudas deltagande i studien och informerat samtycke kommer att inhämtas.

Du kommer att slumpas till iKBT, kostbehandling i form av låg FODMAP-diet eller väntelista. Behandlingen beräknas att ta ungefär 10 veckor och ges av erfarna psykologer respektive dietister i Region Örebro län. Deltagare i väntelistan får ingen behandling i början men kommer att slumpas till antingen iKBT eller kostbehandling efter 10 veckor. Alla deltagare kommer att fylla i olika enkäter och skattningsskalor gällande IBS innan, under och efter behandlingen.

Du får också lämna blodprov och avföringsprov som sparas i biobanken vid Universitetssjukhuset i Örebro för framtida analyser i syfte att hitta biomarkörer, ämnen som är lätta att mäta, för IBS-patienter.

Deltagandet är frivilligt och du kommer inte att få ersättning för ditt deltagande.

Studien leds av Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet i samarbete med Region Örebro län och Karolinska institutet i Stockholm

Deltagarinformation (länk till dokumenten)

Kontakt :
Om du är intresserad att delta, eller vill ha mer information, får du gärna kontakta
Ahmed Al-Ahmadi, Skebäcks vårdcentral i Örebro, på mejl: ahmed.al-ahmadi@oru.se, genom att skicka meddelande till Skebäcks vårdcentral via vårdguidens e-tjänster 1177.se eller via telefon: 019-602 25 35.

Bakgrund :
I Sverige har cirka 12 % av den vuxna befolkningen IBS. IBS är ett sjukdomstillstånd som drabbar mag-tarmkanalen och innebär att det är en störning i hur tarmen arbetar. Symtomen kan vara väldigt besvärliga och utgörs ofta av buksmärtor och förändrade avföringsvanor, detta i sin tur kan påverka livskvalitet, socialt liv och jobb. iKBT är en effektiv metod för behandling av IBS som kan ge symtomlindring och förbättrad livskvalitet. Kostbehandling genom en så kallad låg FODMAP-diet är en känd metod som kan minska buksmärtor och förbättra livskvalitet.