Hjälp oss förbättra vården för vuxna med flerfunktionsnedsättning

Forskningsprojektet ”Vårdkvalitet för patienter med flerfunktionsnedsättning”.

Tecknade personer, två i rullstol, en med käpp och några som står bredvid.

Vad vårdkvalitet innebär för vuxna personer med flerfunktionnedsättning (FFN) är relativt outforskat. Personer med FFN har stora svårigheter att själva föra sin talan. Det övergripande syftet med detta forskningsprojekt är att utveckla ett instrument som mäter vårdkvalitet för vuxna personer med FFN. För att konstruera instrumentet behöver vi identifiera relevanta indikatorer som finns för vårdkvalitet. Vi vill därför veta mer om hur du som företrädare uppfattar begreppet vårdkvalitet för vuxna personer med FFN.

Vi söker dig som

Är företrädare (t.ex. anhörig, personlig assistent, boendepersonal) för en person med flerfunktionnedsättning (FFN) och som vill delta i forskningsprojektet där syftet är att undersöka uppfattningar om vad begreppet vårdkvalitet innebär för vuxna personer med FFN.

För att kunna vara med i studien behöver du

  • vara en vuxen företrädare till en vuxen person (18 år eller äldre) med FFN (dvs medelsvår till svår intellektuell funktionsnedsättning och stora rörelsesvårigheter). 
  • behärska svenska i tal och skrift
  • ha god kännedom om personen med FFN samt personens behov och vardag. Det vill säga att du bör ha kontakt med eller arbeta med personen en eller flera gånger i veckan.

Du behöver inte vara en juridiskt utsedd företrädare men kan vara det. Det är endast relevant med en företrädare per person med FFN. Även om personen med FFN har avlidit kan du delta i studien. I dessa fall är det viktigt att din akuta sorg har lagt sig och att det som mest har förflutit cirka 1 år sedan personen avled.

Vad innebär det att delta?

Ett deltagande i projektet innebär att du blir individuellt intervjuad via telefon. Intervjun kommer handla om hur du uppfattar vad begreppet vårdkvalitet innebär för vuxna personer med flerfunktionnedsättning baserat på dina erfarenheter som företrädare. Intervjun beräknas ta cirka 30-60 minuter Du kan bo varsomhelst i Sverige.

Det är frivilligt att delta i studien och du kan när som helst avbryta ditt deltagande. Studien är godkänd av Etikprövningsmyndigheten (diarienummer 2024-02707-01 och 2024-07383-02). Uppgifter du lämnar till oss behandlas i enlighet med dataskyddsförordningen.

Mer information och intresseanmälan

Du är välkommen att kontakta doktorand Daniel Pichler för mer information och/eller anmäla ditt intresse för att delta i projektet.

E-post: daniel.pichler@regionorebrolan.se
Telefonnummer: 019-602 57 84