Ny film om kvinnor i svensk filmindustri
- Vi vill visa vår film om kvinnor i svensk filmindustri för att uppmärksamma Internationella kvinnodagen. Det är ett sätt att fira alla starka och kreativa kvinnor som på olika håll och på olika sätt navigerar i en värld än idag dominerad av en manlig norm, säger Maria Jansson, professor i genusvetenskap och docent i statsvetenskap vid Örebro universitet.
Idag är det internationella kvinnodagen och världen över uppmärksammas kvinnors situation och kamp mot ojämställdhet och förtryck. Dagen instiftades 1910 av den socialistiska organisationen Andra internationalen. Vid FN:s första internationella kvinnokonferens i Mexiko 1975 föreslog att en gemensam kvinnodag instiftas och detta godkändes 1977 av FN:s generalförsamling.
Under 2018 och 2019 intervjuade forskare vid Örebro universitet 20 kvinnor, som alla arbetar eller har arbetat inom svensk filmindustri.
- Det är en industri som under de senaste åren ofta har lyfts fram internationellt som den mest jämställda i världen. Men det är inte riktigt så enkelt, säger Maria Jansson.
Forskningsprojektet ledde till en film. I filmen delar kvinnor med sig av sina tankar och erfarenheter av att arbeta i en industri, som efter mer än 20 år av jämställdhetsarbete fortfarande karakteriseras av en stark manlig norm.
I filmen medverkar bland annat Anna Serner, VD Svenska filminstitutet 2011-2021, Suzanne Osten, regissör, manusförfattare och dramatiker, Marianne Ahrne, filmregissör och författare, Gunnel Lindblom, regissör och skådespelare och Lena Runge, filmklippare och dramaturg.
Forskningsprojektet Kvinnor i svensk film, leddes av Maria Jansson, professor i genusvetenskap, och finansierades av Riksbankens jubileumsfond. Maria Jansson har gjort filmen tillsammans med Louise Wallenberg och Ida-Maria Börjesson.