Forskningsnyheter
-
Forskare ger konkreta råd till beslutfattare om nollutsläpp från tung trafik
Omställningen till nollutsläpp från tung trafik i Sverige går alldeles för långsamt. Tre forskare vid Örebro universitet uppmanar därför beslutsfattare att tänka om och inse hur viktiga psykologiska faktorer är för att företagen ska våga investera.
-
Kemikalier från plast i elektronikavfall påverkar mänskliga celler – kan orsaka hälsorisker
Avfall från elektronik som lampor, datorer och mobiltelefoner innehåller kemikalier som kan orsaka hormonstörande effekter och inflammation i mänskliga celler. Det visar forskning vid Örebro universitet.
-
Avhandling visar hur biomarkörer kan användas i cancervården
Alvida Qvick har genom att analysera ämnen som frisätts i blodet när tumörer växer visat hur biomarkörer kan användas inom olika områden av cancervården.
-
Vanor hinder för lärare att lära av varandra
Med kollegialt lärande ska lärare tillsammans utveckla sitt sätt att arbeta. Kollektiva vanor är däremot ett hinder för förbättringar. Den slutsatsen drar forskarna i en studie vid Örebro universitet.
-
Ny forskning om opioider efter överviktsoperation: ”Överraskande”
Patienter som genomgår en gastric bypass-operation använder morfinliknande läkemedel i högre utsträckning, både före men framför allt efter ingreppet. Det visar forskaren och apotekaren Stefan Wallén i sin avhandling.
-
Nytt läkemedel mot sepsis – utan ökad risk för blödningar
Örebroforskare har testat ett nytt läkemedel mot sepsis. Resultaten visar att det kan skydda mot blodproppar utan att öka risken för blödningar. Nyckeln är Apta-1, en avancerad RNA-molekyl. – Detta är en lovande läkemedelsmekanism för framtida...
-
Örebroforskare inkallad som expert efter avslöjande om övergrepp inom tysk idrott
Nyligen blev idrottsvetaren Natalie Barker-Ruchti inkallad som expert till Tyskland efter avslöjande om övergrepp inom kvinnlig gymnastik. Tidigare har hon med sin forskning påverkat de nya nationella etiska reglerna för all idrott i Schweiz.
-
Ny forskning förbättrar behandlingen av korsbett hos barn
Hur kan barn få en skonsam och mer effektiv behandling för korsbett? Forskaren Stina Hansson har jämfört två olika typer av tandställningar i sin avhandling. Resultaten ger insikter som kan förändra hur tandvården möter denna vanliga utmaning.
-
Överraskande enkelt att sluta konsumera
Örebroforskare har studerat personer som frivilligt har minskat sin konsumtion. – Flera av deltagarna i vår studie tyckte att det varit överraskande enkelt och befriande att ta de första stegen mot minskad och medveten konsumtion, säger Åsa Callmer,...
-
Risk för hjärtinfarkt hälften så stor efter kirurgi jämfört med medicin vid obesitas och typ 2-diabetes
Risken för hjärtinfarkt var hälften så stor efter kirurgi som vid behandling med medicin, Det visar studier av Erik Stenberg , där han som jämfört kirurgi med läkemedel för patienter med obesitas och typ 2-diabetes.