Forskningsnyheter
-
Örebroforskare på topplista – sjunde mest citerade i världen
På plats 7 – Mats Eriksson forskar om små barn och smärtlindring utan läkemedel och är en av de mest citerade forskarna inom sitt fält. – Det är bevis för att vår satsning på att bygga en stark forskargrupp inom neonatal smärta har lönat sig, säger han.
-
DN Debatt: "Vår behandling kan rädda liv – men kanske får vi aldrig veta"
För tolv år sedan kom ett potentiellt genombrott i behandlingen av schizofreni, i form av medicin för ms-sjuka. En pilotstudie banade väg för en större studie – men det svåra är att hitta patienter.
-
Optimerad metod förbättrar simuleringar av kvantsystem
För att bättre kunna designa komplexa kvantsystem – atomer och elektroner – har forskaren Hugo Strand utvecklat en ny metod som gör simuleringarna snabbare och mer träffsäkra.
-
Data sedan år 1620 visar penningmängdens roll i att förutspå inflation
Centralbanker världen över gör prognoser för inflationen. En studie på svenska data från år 1620 har undersökt en orsak till att priserna ökar - penningmängden. Den hade inte varit till stor hjälpt för att göra prognoser konstaterar Pär Österholm.
-
Forskning i Örebro bidrar till kunskap om kvinnors hälsa i Moçambique
Sexuellt överförbar smitta är ett stort hot mot kvinnors hälsa i Moçambique. Nu visar forskning knuten till Örebro universitet på sätt att förbättra diagnoser och vård. Alice Manjate och Lucília Trindade Lovane Matias har nyligen disputerat.
-
VR-teknik lindrar fantomsmärtor efter amputation
Virtual reality kan hjälpa amputerade patienter till mindre smärta och bättre livskvalitet, enligt en ny studie. "Vi har sett att det har en mycket större betydelse för livskvaliteten än vi trodde", säger Kajsa Lidström-Holmqvist, docent.
-
Läkares etiska val i vardagen – så hanteras svåra beslut i vården
I sin yrkesroll ställs en läkare dagligen inför olika etiska dilemman. Kaja Heidenreich lyfter i sin doktorsavhandling fram hur läkare resonerar kring frågor om vad som är rätt, gott eller önskvärt i mötet med patienter. Resultatet visar att moraliska...
-
En app kan bryta social isolering för personer med Parkinsons sjukdom
Personer som lever med Parkinsons sjukdom löper hög risk att drabbas av social isolering och ensamhet. Nu har Örebroforskaren Gomathi Thangavel utvecklat en app som kan hjälpa dem att upprätthålla sociala kontakter – både online och i verkliga livet.
-
Mer PFAS i arktisk nederbörd vid solsken
Snö som faller på Svalbard har högre andel PFAS under månaderna med sol jämfört med de mörka vintermånaderna. Det visar forskning från Örebro universitet som mätte upp till 71 gånger högre halter av kemikalierna under ögruppens ljusaste period.
-
Folkmusik i stället för black metal – så sprider högerextrema sin ideologi
Från black metal och nazi-punk till rap, EDM och folkmusik. Sam de Boise, forskare i musikvetenskap, har analyserat hur företrädare för högerextrema Alt-Right-rörelsen använder musik för att anpassa sina budskap till fler.