Nutrition-Gut-Brain Interactions Research Centre (NGBI)

Studie visar för första gången att avföringsprover mäter tarmbakterier tillförlitligt

Julia Rode med högerhanden på ett staket på andra våningen på Campus  USÖ

– Jag får väldigt mycket feedback från andra forskare, säger Julia Rode.

– Vi har för första gången visat att enklare avföringsprover är en bra spegel av hur det ser ut inne i tjocktarmen, säger Julia Rode, forskare i medicin vid Örebro universitet
Studien visar också att topsning ger samma tillförlitliga resultat som prover på avföringen.

I åratal har forskare och läkare använt avföringsprover för att ta reda på vilka bakterier som finns inne i tarmen, utan att egentligen ha något bevis för att proverna stämmer. Ingen har kunnat bevisa att bakterierna i avföringen är desamma som de bakterier som finns längre in i tarmen.

Nu har Julia Rode och hennes kollegor på institutionen för medicinska vetenskaper för första gången hittat ett sätt att mäta bakterierna långt in i tjocktarmen, utan att först störa bakterierna genom att rengöra tarmen.

– Man kan säga att vi har lyckats bygga en sorts dammsugare för att ta prover i tarmen utan att kontaminera den. Det var helt nytt för oss och det var ett riktigt stort pussel att sätta ihop, säger Julia Rode. 

En obehaglig undersökning

I normala fall gör man tarmsköljning eller ger lavemang innan man går in i tarmen och då spolar man också bort en massa bakterier. Att utforska tarmen utan att påverka bakterierna som lever där är ett komplicerat arbete.

– Vi är så tacksamma mot försökspersonerna som ställde upp på det här. Det är verkligen jobbigt. Det kan göra ont, eller i alla fall vara väldigt obehagligt och undersökningen tog lång tid, ibland ett par timmar, säger Julia Rode.  

Julia Rode och hennes kollegor har sedan jämfört bakterier som hittades inne i tjocktarmen med resultat från andra metoder, både avföringsprover och prover tagna med tops. Alla tre provtagningsmetoderna gav i princip samma resultat och forskarna kunde för första gången visa att avföringsprover speglar bakterierna i tjocktarmen.

Slipper prover i kylskåpet

Studien tyder också på att undersökningar som idag görs med hjälp av avföringsprover, skulle kunna ersättas med en betydligt enklare topsning av tarmen. Det skulle kunna innebära att patienter i framtiden slipper ta med sig avföringsprover till läkaren.

– Många tycker inte om att bära runt på avföring eller vara tvungna att förvara det i kylskåpet. Det är mindre tabubelagt att komma in och göra ett prov med en tops, säger Julia Rode.

Studien publicerades i oktober i tidskriften Gut Microbes, en av flera vetenskapliga tidskrifter som helt ägnar sig åt bakterier och virus i våra tarmar.

– Jag får väldigt mycket feedback från andra forskare som säger att nu har de äntligen en artikel att referera till när de vill sälja det här konceptet, säger Julia Rode.

Text och foto: Åsa Wilson