Många ville veta mer om sepsis - en anonym sjukdom som drabbar 40 000 svenskar varje år
Alexander Persson och Mikael Ejdebäck tycker att det är roligt att många kom och lyssnade på Sepsisdagen.
Mikael Ejdebäck fick ont i halsen men tyckte inte att det var värre än att han kunde gå till jobbet. Några dagar senare blev allt svart och han vaknade inte på fyra dagar. På Sepsisdagen på Campus USÖ berättade Mikael Ejdebäck om hur det var att få en sjukdom som han vanligtvis forskar om.
- Lite halsont dör man väl inte av, eller hur. Men jag kände att det var något som inte stämde och bestämde mig ändå för att söka vård igen, säger Mikael Ejdebäck, som forskar om molekylära mekanismer bakom inflammation vid Högskolan i Skövde.
Han hade varit på vårdcentralen och tagit halsprov två gånger. Till slut skickade de honom till akuten. Efter en undersökning via näsan stod det klart att han drabbats av sepsis, eller blodförgiftning, och han gjordes i ordning för operation direkt.
Bara svaga minnen
- Jag har fått läsa journaler och familjen har berättat men egentligen upplevde jag inte dagarna med sepsis. Jag sövdes på lördagen och minns inget förrän jag vaknade onsdag kväll. Det blev svart. Jag har några svaga minnen av att ha vaknat upp lite men jag försvann lika snabbt igen, berättade han för en i det närmaste full hörsal.
En grupp forskare vid Örebro universitet ordnade Sepsisdagen för att sprida information om en sjukdom som drabbar 40 000 svenskar varje år och som var femte inte överlever.
Under dagen fick åhörarna höra mer om symptom, diagnos och behandling. Forskarna berättade vad de vet idag och vad de hoppas ta reda på.
- Varför fick jag sepsis av en vanlig halsinfektion? Kan det hända igen? För mig personligen finns det flera frågor som jag inte fått några svar på, säger Mikael Ejdebäck.
Text och foto: Linda Harradine